Belföld Hírek

Lázár: őszig marad a migrációs válsághelyzet

A kis pártok láthatósági problémájuk miatt kezdeményeznek népszavazásokat, május elsejére elkészült a magyar-szerb határon az okoskerítés és 14,5 milliárd maradt az emberek zsebében azzal, hogy több irat is ingyenes lett – mondta Lázár János, a mai kormányinfón. Más témákról is szó esett.

MH összeállítás

Március 8-ától szeptember 7-éig lesz érvényben a migrációs válsághelyzetet az egész ország területén – döntött róla a kormány, jelentette be a mai kormányinfón Lázár János. A miniszterelnökséget vezető miniszter ez azzal indokolta, hogy a balkáni térségbe közel 80 ezer illegális bevándorló szorult be, ők várhatóan útnak indulnak. A határt ezért megerősítik, és a határrendészeti intézkedéseket is megszigorítják.

A Belügyminisztérium 24,8 milliárd forintért építi meg a déli határszakaszon a második kerítést – mondta, akár 10 milliárdos többletforrást kaphat a Honvédelmi Minisztérium a személyi feladatok ellátására.

Az okoskerítéssel kapcsolatban azt mondta, hogy azon a próbaidőszak alatt senki sem tudott átjutni. A kerítés építésében 700 fogvatartott vesz majd részt. Az unió határán visszaállhat a határellenőrzés az uniós polgárok számára is. Mindez normál esetben néhány perces időt jelenthet, de nagy forgalom esetén akár többórás várakozás is lehet.

A miniszter elmondta a V4 tagországok a római uniós csúcs előtt összehangolják a tevékenységüket, azt képviseljük, hogy a nemzetek továbbra is meghatározó szerepet töltsenek be az EU-ban. A V4-ek közösen fordulnak az Európai Bizottsághoz a fogyasztók védelmében. A multik élelmiszeripari szeméttel árasztják el a közép-európai térséget, a fogyasztók érdekeit jogszabállyal kell védeni. Komoly minőségi különbség van a nyugati és a hazai élelmiszerek között – tette hozzá.

MTI Fotó Bruzák Noémi

Egyszerű, gyors és olcsó ügyintézést biztosítanak a kormányablakok. 14,5 milliárd forint marad az állampolgároknál azzal, hogy több irat beszerzése ingyenes lett az elmúlt években.

A kormány 2060-ig szóló demográfiai programot készít, aminek egy része az oktatási rendszer erősítése és a gyermekszám növelése. Szóba kerülhet a gyermekvállalási kedvezmények átalakítása is. Ambiciózus célokat kell kitűzni, ezért 2030-ra el kellene érni, hogy a férfiak születéskor várható élettartama 80 év körül legyen – mondta a miniszter.

Lázár János egy kérdésre azt közölte, a kis pártoknak láthatósági problémájuk van, ezért kezdeményeznek különféle népszavazásokat. Paks esetében azért akarnak népszavazást, hogy felhívják magukra a figyelmet. A választási bizottság és a kúria majd eldönti, lehet-e népszavazás a paksi erőműről. 2014-ben már döntött a nép Paksról, mivel a választási kampánynak ez a része volt.

Ma Magyarországon a paksi erőmű 11 forintos kilowattóra árban állítja elő az áramot, és ezért 36 forintot kell fizetni, míg Németországban kilowattóránként a megújuló energiáért 90 forintot kell fizetni, és ebben 21 forintnyi állami támogatás van.

Az az ember, aki segítségre szorul, és munkaképes, azt kötelezni kell arra, hogy dolgozzon – mondta.