Makó Színes

Étteremben angoloztak a makói diákok

Multikulturális élményórán vettek részt a makói SZIGNUM ötödikesei. Angolul beszéltek, miközben a bolognai spagetti készítéséről tanultak, egy igazi magyaros étteremben.

Szabó Anita – Makó

Virtuális utazást tettek a makói Szent István Egyházi Általános Iskola diákjai. A magyar-angol két tanítási nyelvű intézmény 5. a osztálya az „Ételek a világ körül” téma keretében Olaszországba látogattak. No, nem kell hosszú útra gondolni, csupán az alma mater közelében lévő, igazi magyaros hangulatú étteremben ismerkedtek az olasz konyha és a főzés rejtelmeivel a lelkes tanulók, célnyelvi civilizációs órán.

Sokkal hatékonyabb a nyelvoktatás, ha az élményszerű tevékenységekhez kapcsolódik. Jobban bevésődik a gyerekek emlékezetébe a tananyag, ha érdekes, gyakorlati munkával tudják azt összekapcsolni – tudtuk meg Föedl Andrea tanárnőtől, akinek a vezetésével az iskolában már ötórai teázást tartottak, és kókuszgolyót készítettek a nebulók. A cél az, hogy kreatívan sajátítsanak el angolul alapanyagneveket, a készítés folyamatának kifejezéseit, képesek legyenek egyszerűbb ételeket elkészíteni és recepteket írni.

navigate_before
navigate_next

A felsőbb évfolyamokban folyamatosan bővülnek az ismereteik, angolul tanulnak egyre több tantárgyat és az általános iskola végére magabiztos nyelvtudásuk lesz. Ez elengedhetetlen ma már a felsőfokú tanulmányokhoz és a munkavállaláshoz is – érvelt a praktikus óratípus mellett a két tannyelvű osztályban tanító pedagógus. Ezúttal a diákok a klasszikus keretekből kilépve, egy étteremben tanultak, igazi szakács útmutatásait követve. .

Amíg az étel elkészült, közben ismételtünk, új szavakat tanultunk és játékos feladatokat oldottunk meg. Vidám a hangulat és alig várom, hogy megegyük a bolognait, ami az egyik kedvenc ételem – lelkesedett Nándori Mária. Pozitívan nyilatkozott a kezdeményezésről az étterem tulajdonosa is. – Örülök, hogy egy iskolai foglalkozásnak helyet tudtunk biztosítani. Nyitottak vagyunk a jó ötletek iránt és a gyerekek betartottak minden szabályt, amiben megegyeztünk. Reméljük, nekik is élményként marad meg az éttermi angolóra – összegzett Mihály Zoltán.