Hírek Makó

Nem jönnek verőlegények a makói városházára

Farkas Éva Erzsébet tegnap írta alá az ivóvízminőség-javító program végső befejezését lehetővé tevő 710 milliós támogatási szerződést. Így biztos nem jön csődbiztos a város élére, nem kopogtatnak a városháza kapuján követelésbehajtók és verőlegények se. Ugyanis így elkerülte a csődöt a város és a Makói Kistérség Többcélú Társuláshoz tartozó többi kistelepülés. Képünk illusztráció.

Korom András – Makó

– Valahol, valakik kitalálták, hogy nem jó az az ivóvíz melyet a makóiak és a környékbeliek isznak, ezért indult az ivóvízminőség-javító program. Elköltöttek 3,8 milliárd forintot és a víz minősége rosszabb lett, mint volt. Aztán eltűnt a polgármester, eltűnt a vízmű igazgatója, a tervező és a kivitelező. A tisztiorvosi szolgálat nem adja ki a szükséges engedélyeket, így az a veszély fenyeget, hogy vissza kell fizetni az uniós támogatást. Ez pedig nem csak Makót, de a környező kistelepüléseket is csődbe vinné – vázolta a lehetetlen helyzetet Lázár János a tegnapi és már a korábbi makói lakossági fórumokon is.

A tavaly december végén lezárt programmal több baj is van, a legfőbb, hogy az új vezetékhálózatban olyan baktérium szaporodott el, mely a régiben nem volt, így a makóiak a régi hálózatból kapják a vizet. Az utóbbiban levőben azonban az uniós előírásoknál azonban magasabb az arzéntartalom.

Az Alföldvíz szakembere a panaszok miatt 2015 nyarán megkóstolta az egyik apátfalvi közkifolyó vizét.

Hogy Makó és a környékbeli települések nem mentek csődbe, annak köszönhető, hogy a kormány 710 milliós támogatást adott a program tényleges befejezéséhez. Az erről szóló támogatási szerződést Farkas Éva Erzsébet, a Makói Kistérség Többcélú Társulás elnökeként írt alá. Azaz hamarosan a pénzt is megérkezik a számlára.

A támogatásból Makó-Igáson kiépítik a hiányzó ivóvízellátó rendszert, két kutat fúrnak Királyhegyesen és Földeákon a biztonságos ellátás érdekében,  kiegészítő technológiákat (szűrőket) építenek be, illetve a másodlagos hálózati szennyeződés kialakulásának megakadályozása érdekében végeznek több további korszerűsítést.

Egyszer már kihúzta a kormány a bajból a várost

Makót egyébként egyszer már megóvta a csődtől a kormány, mégpedig 2014-ben, amikor átvállalta az 5 milliárdos tartozását, melyet Buzás Péter idején vett fel, fejlesztésekre az önkormányzat. Ha egyébként csődbe jutna az önkormányzat, akkor csődbiztos irányítaná a települést, aki csak a szükséges minimális városüzemeltetést engedélyezné. Ez azt jelenthetné, hogy az önerős tervezett fejlesztések (pl. a nyugdíjas klubok felújítása, a városi útépítési program) elmaradna. A szociális kiadásokat (segély, nyugdíjasok és nagycsaládosok támogatása) alaposan lefaragná.