Kedd délután mutatták be a József Attila Városi Könyvtár tervrajzait és látványtervét. A fórumon kiderült, hogyan fog kinézni a Makovecz-könyvtár és Deák Ferenc utca – a térrendezés után.

Gajáta Fanni – Makó

A ma délutáni fórumon mutatták be a jövőbeli József Attila Városi Könyvtárat, amelyet Makovecz Imre építész tervezett. Gerencsér Judit tervező elmondta, a régi könyvtár épületét felmérték és kiderült, költségesebb lett volna a felújítás, mint maga a bontás. A metszetekből kiderült, az új könyvtárban is lesz átrium, amely nagyobb lesz, mint a régiben volt. Mint már sokszor kiemelték, a felnőtt könyvtár alul, míg a gyermek bibliotéka a felső szinten kap helyet. Az akadálymentesítést lifttel oldják meg. Az emeleten több termet is kialakítanak, mint például előadó -, és kiállítótermet, kutatószobát lexikonokkal, számítógépes oktató helyiséget és egy klubszobát is. Csigalépcsőn lehet majd megközelíteni a galériát.

Sáros László György építész a Deák Ferenc utca térrendezésről számolt be a résztvevőknek: elmondta, új és más színű térkövet, illetve akadálymentesítést kap a könyvtár. Több zöld terület és pad lesz, de a hulladékgyűjtés is rendeződik. Kiemelte, a Makói Zsidó Emlékjelnél is lesz átalakulás, de az emlékmű marad a helyén. Régi gond, hogy a piacnál kevés a kerékpártároló, azonban ezzel a beruházással ez is megoldódik. A ki-, és bejáratnál 2-2 darab emlékkutat helyeznek el.

Moldován Attila közműtervező is ismertette a közüzemi szolgáltatásokat, amelyeket érint a pályázat. Elmondta Deák Ferenc utcai a járdát kiselemes térkövekből rakják ki a könyvtártól, a kerékpárút azonban aszfaltos lesz. A csapadékvíz hálózatot javítják, ugyanis több helyen is megáll a víz esőzés után – erről az ott lakók panaszkodtak. A távhőszolgáltatást is érinti a felújítás, így esetleg kimaradásra lehet majd számítani.

A lakossági felszólalásokat Domokos László, egykori múzeumigazgató kezdte. Az idős férfi elsőként elmondta, érzelmileg kötődik az épülethez, látta felépülni majd lebontani is. Érdeklődött, hogy a belső udvar hogyan fog kinézni, illetve visszakerül-e a Kavicson ülő lány szobra. Ha igen, örülne, ha Tóth Valéria eredeti ötlete valósulhatna meg, hogy a szobor valamilyen módon kötődik a vízhez. Farkas Éva Erzsébet polgármester elmondta, az alkotás visszakerül és árajánlatokat is kértek a felújításához. A könyvtárral szembeni területről is kérdezett, de arról kiderült, az magánterület.

Sánta Sándor települési képviselői is felszólalt. Örömmel és meglepődöttséggel vette, hogy a Deák Ferenc utca megnyílik. Illetve érdeklődött, hogy lesz-e új szökőkút ezáltal. Sáros László György elmondta, ez nem rajta múlik, szívesen tervezne újat.

Mátó Erzsébet nyugalmazott múzeumigazgató is szót kért. Kiemelte, örömmel fogadta, hogy egy régi kívánság – hogy a felnőtt-, és gyermekkönyvtár egy helyen legyen – megvalósul. Választ szeretett volna kapni, hogy lesz-e szökőkút és lesznek-e szobrok, esetleg  szoborpark – az új téren. A polgármester válaszában elmondta, ha a csipkesori pályázatot megnyerik elgondolkodnak a szoborpark áthelyezéséről, de az biztos, hogy nem a Deák Ferenc utcára telepítik.

Egy Deák Ferenc utcai lakó is felszólalt. Érdeklődött, hogy egyszerre lesznek-e a szerelések, illetve a projekt tartalmazza-e a javítást, ha a magánházak homlokzatai megsérülnek. Makovecz Benjamin tervező pedig köszönetet mondott, hogy a városlakók bizalmat szavaznak a beruházásnak.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest