Hírek Makó

Két és fél év alatt ezer új munkahely lett Makón

A munkanélküliséggel együtt a bűnözés is csökkent Makón – derült ki Lázár János és Farkas Éva Erzsébet ma esti lakossági fórumán. Arról is szó esett, hogy miért bővítik a Hagymatikumot, s lesz-e kerítés a román határon.

Korom András – Makó

Az Almási iskola ebédlőjében rendezett fórum elején Farkas Éva Erzsébet polgármester vázolta az város idei, de már tavaly elkészített fejlesztési terveit. Közölte, hogy decemberben 5 milliárdos kormánytámogatás érkezett a 3,5 milliárdos éves költségvetéssel rendelkező városba. A februárival együtt 9 pályázatot adtak be, melyeket várhatóan áprilisban-májusban bírálnak el. A képviselők pedig már egyeztettek arról, hogy az idei 100 milliós útépítési munkák mely utcákat érintsenek.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője a jelenlévők kérdéseire válaszolva elmondta: az előző városvezetés 20 év alatt nem tartott annyi lakossági fórumot, mint a jelenlegi a választás óta eltelt két és fél év alatt, azaz párbeszédet folytat a makóiakkal. Felhívta a figyelmet arra, hogy a két választás közti időszakban nem kell figyelembe venni, hogy ki szavazott a jelenlegi városatyákra, polgármesterre és ki nem. Ezt azzal összefüggésben említette, hogy 2014-ben a városatyák jelentős részét és a polgármestert lecserélték ugyan a választók, de igencsak szoros különbséggel.

Az azóta eltelt időszakról megállapította, hogy a megígért 1000 új munkahelyet máris megvalósították: ezt mutatják a számok: míg 2010-ben a makói térségben 1766, addig idén januárban már csak 784 munkanélkülit tartottak nyilván. Mindez nem csak a közmunka programnak köszönhető, hanem például annak is, hogy a Contitech, azaz a gumigyár 1 milliárdot kapott a kormánytól, s ebből 200 új munkahelyet hozott létre. Felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi makói városvezetés partnernek tekinti az 1255 makói vállalkozást mely helyi adóként 1,2 milliárd forintot fizet be a város közös kasszájába.

És arra is felhívta a figyelmet, hogy a munkanélküliség csökkenése párhuzamos a bűnözés csökkenésével.

– A Makovecz város elképzelést tovább kell vinni. A fürdő idei 50 milliós veszteségét csak a Hagymatikum 6,5 milliárdos bővítésével lehet megszüntetni, azaz a belépőjegyek vásárlását növelni – jelentette ki Lázár János. Hozzátette: a könyvtárépítés és környezete rehabilitációja 2,66 milliárdból hamarosan megkezdődik. – Az alapkőletételekor meg is kérdeztem a polgármestert, hogy kerül-e fölé épület. Azt mondta, hogy igen. Tettem már le olyan alapkövet, aminek nem volt folytatása – tréfálkozott.

navigate_before
navigate_next

A térség országgyűlési képviselője kérdésekre újra megerősítette, hogy már tervezik a kiszombori elkerülő utat, Nagylaknál is lesz egy, valamint Apátfalva-Magyarcsanád térségében lesz egy másik. Illetve azt is elmondta, hogy első lépésként Makó és Maroslele között újítják fel az utat és Makó, Maroslele és Hódmezővásárhely között kerékpárút épül.

Lázár János ismét javasolta a városvezetésnek, hogy 2017-18-ben indítsanak egy egymilliárdos városi útépítési programot, mely első lépéseként szüntessék meg a makói földes utcákat. Hozzátette, hogy javasolni fogja a kormánynak, hogy minden magyar település kapjon támogatást ez utóbbi érdekében.

Egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy az élelmiszer- és könnyűipar telepítése, illetve a mezőgazdaság erősítése az alföldi települések fejlesztésének lehetősége. Illetve arról is beszélt, hogy a tavasszal-nyáron várható újabb migrációs hullám miatt most erősítik meg a magyar-szerb határkerítést, ám csak akkor építenek ilyet a román határra, ha onnan is éreznek migránsok.