Hírek Makó

Csak a karfiol lett olcsóbb a makói piacon

Megnéztük hogyan alakulnak a zöldség, és gyümölcs árak a makói piacon. Ősztől tavaszig az áruk nagy része külföldről érkezik, az ottani rossz időjárás miatt több termék jelentősen drágult.

Nagy Szabolcs – Makó

Számos helyen lehet zöldséget, és gyümölcsöt kapni a makói piacon, hazai termésből, és importból is van választék. Az árusok szerint viszont most nehezebben jutnak hozzá a külföldről érkező termékekhez.

– Vannak olyan zöldségek, amiket sokkal nehezebb is beszerezni, és persze drágább is. Normális mandarinhoz nehéz hozzájutni, a cukkininek meg például 1300-1500 forint kilója. Máskor 900-1200 forint volt. Mondjuk nálunk a karfiol meg olcsóbb, mint tavaly. Vásárlóból kevesebb van, de ennek az oka inkább, hogy Makón is van vagy négy multi. Esélyünk nincs felvenni a versenyt velük – tudtuk meg Apfel Lászlótól, aki piacon, és boltban is árul zöldséget, gyümölcsöt.

Nehéz beszerezni a narancsot, és a mandarint. Ezért aztán drágultak.

A hiánynak, és a magasabb árnak is az oka, hogy az ősztől tavaszig tartó időszakban a hazai piac szinte teljes egészében importra szorul, főként Olaszországból, és Spanyolországból. A termés egy része viszont elfagyott, ezért kevesebb érkezik Magyarországra is, mint korábban. A kereslet is csökkent, a piacon a kevésbé eladható termékekből csak a forgalmasabb napokon tartanak a zöldségesek.

– Nem mindig árulunk például cukkinit, vagy padlizsánt, csak a forgalmasabb napokon. Van, amikor nincs értelme. Hétvégén jobban el lehet adni, akkor szoktunk hozni – mondja Bajusz László.

Az árak egyelőre úgy tűnik nem fognak majd csökkenni, a zöldség-, és gyümölcspiac április közepére állhat csak helyre.