Belföld Hírek

Lázár: az olimpiai pénzből fejleszthető a vidék

Lázár János szerint a legnagyobb hazai munkaerő-tartalék az “államban van” és az olimpiai pénzből fejleszthető a vidék.  MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

– Ma Magyarországon 4,4 millió munkavállaló van – számuk decemberben 137 ezerrel nőtt, és nem a közfoglalkoztatottak körében -, de még így is 1-1,2 millió ember az államtól kapja a fizetését, ami elég nagy terhet jelent – mondta a tárcavezető péntek este a hajdú-bihari kereskedelmi és iparkamara által rendezett gazdasági fórumon Debrecenben. Hozzátette: Magyarországon az összes foglalkozatatott 20 százaléka dolgozik az állami szférában, miközben a visegrádi országokban ez az arány 13 százalék, Németországban pedig 8 százalék.

Lázár János szerint  van értéke annak, hogy növekszik az adófizetők száma, amiben döntő szerepe van a munkaalapú társadalomnak. A kormánynak az a célja, hogy “jelentősen csökkentse a közfoglalkoztatottak számát piaci munkahelyekkel”. Megítélése szerint javítani kell az állam versenyképességét “a bürokrácia és a bürokraták csökkentésével”, a társadalom versenyképességét a hatékonyabb munkával és a munkaerő képzésével,  a gazdaság versenyképességét technológiai fejlesztésekkel. Magyarország versenyképességét 20-30 éven át az alacsony bérű munkaerő jelentette, aminek véget kell vetni, és béreket kell emelni – jegyezte meg, tarthatatlannak nevezve, hogy mintegy egymillió munkavállaló minimálbéren van bejelentve az országban.  Most először van olyan helyzet, hogy az európai uniós források nagy részét nem állami költekezésre, hanem 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítják, és az állam szabályozási eszközökkel támogatja a versenyképességet – mondta.
Kitért arra, hogy “Budapestnek nem kellett az olimpiára ezer milliárd forint fejlesztési forrás”, így abból a vidék fejleszthető. Megemlítette a Kassát, Miskolcot, Debrecent és Szegedet összekötő négysávos autóút tervét, amelyet 2021-ig építenek meg 450 milliárd forintos hazai forrásból.