Hírek

Barátság ablakot készítenek a magyarcsanádi iskolások

A nagybecskereki Nemzeti Múzeum munkatársai tartanak majd szerb nyelvű órát a magyarcsanádi szerb iskola diákjainak a makói múzeumban, a két település együttműködése részeként. Ez alkalommal készül majd egy „A barátság ablak”.

MH-Makó/Nagybecskerek

Március 2-án a nagybecskereki Nemzeti Múzeum munkatársaiból és a szerbiai város önkormányzat tagjaiból álló delegáció látogat Makóra. Tavaly tavasszal 50 fős zrenjanini delegáció látogatott Makóra, s több tárgyalás is folyt arról, hogy miként lehetne szorosabbá fűzni az együttműködést. Ennek egyik eredményeként december elején Szikszai Zsuzsanna, múzeumigazgató, Halmágyi Pál nyugalmazott múzeumigazgató és Cs. Tóth Gabriella múzeumpedagógus utaztak a szerbiai városba, ahol a múzeumpedagógiai tapasztalatcsere mellett először tartottak magyar nyelvű foglalkozást a becskereki múzeumban. A Kincskereső kisködmönt, melyet a paraszti múltat idéző környezetben, drámapedagógiai módszerek segítségével dolgoztak fel a becskereki diákok, Cs. Tóth Gabriella vezetésével.

Jövő szombaton viszont majd a nagybecskerekiek adnak rendhagyó múzeumpedagógiai órát a József Attila Múzeumban. Ugyanis azt óra szerbül tartják a magyarcsanádi szerb iskolában tanuló diákok számára Vanjek Tivadar szerbiai festőről. A műhelymunka során a diákoknak lehetőségük lesz „A barátság ablak” kollázs technikával való elkészítésére is.