Hírek Makó

Jobb lesz a Galamb, mint újkorában

Ráfért a teljes körű felújítás a közel száz éves épületre, 350 millió forintból újul meg a helyi védettséget élvező épület. Rengeteget spórol majd az intézmény a közüzemi számlákon.

Nagy Szabolcs – Makó

Javában zajlik a felújítás a Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskolában, az 1928-ban, eredetileg csendőr laktanyának otthont adó épület fölött eljárt az idő. 1954-ben költözött be az iskola elődje, azóta viszont csak részleges felújítások történtek.

A mostani, 350 millió forint értékű beruházás több részből tevődik össze, az intézmény 226 millió forintot pályázaton nyert az energetikai felújításra, melynek önereje 34 millió forint, ezt az intézmény fenntartója, a Földművelésügyi Minisztérium és Makó adta össze. A fennmaradó 124 millió forint a Miniszterelnökségtől, a Földművelésügyi Minisztériumtól, mint fenntartótól, és Makótól származik. Az önkormányzat a helyi védettséget élvező négyszintes főépület esetében külön kérte a felújítás után a homlokzat visszadíszítését, hogy továbbra is Makó egyik legszebb épülete maradhasson a lassan száz éves volt laktanya.

Az elöregedett épületben szinte mindent kicserélnek, új nyílászárók kerülnek a régiek helyébe, lecserélik a radiátorokat, szigetelik a homlokzatot, és napelemek kerülnek a tetőre. Ez utóbbi, és az új termálvizes fűtési rendszer évente több tízmillió forint terhet levesz majd az intézmény válláról.

A nyílászárók cseréjével is rengeteget spórolnak majd.

– Az egyik legnagyobb gondot korábban az okozta, hogy évente körülbelül 25 millió forintos energiaszámlát fizettünk ki, ami nagyon megnehezítette az iskola működését. A felújítás utánra becsült értékekkel, ez 5 millió forint lesz, tehát évente 20 millió forintot tudunk spórolni. A nyílászárókkal is folyamatosan bajok voltak már, amikor húsz évvel ezelőtt idejöttem dolgozni, már akkor volt olyan ablak, amelyik majdnem kiesett – szemléltette Horváth Zoltán, mennyit nyer az iskola a mostani felújítással.

Az igazgató hozzátette: az utóbbi években tél végén többször előfordult az is, hogy nagy foltokban hullott a vakolat az épületről, volt, hogy le is kellett zárni az iskola előtti járdát.