Kék hírek Ország-világ Térség

Kiirtással fenyegetett egy roma családot

Szemkiszúrással, kiirtással, a gyerekek földhöz vágásával fenyegetett meg egy roma családot egy közlekedési helyzetet sérelmező férfi. Most emeltek vádat ellene.

MH-Kék hírek

A vádirat szerint tavaly május 2-án az esti órákban egy család két kiskorú gyermekével megjelent rokonságuk hódmezővásárhelyi háza előtt úgy, hogy a gépjárművel az úttesten álltak meg. A vádlott is arra közlekedett saját autójával, aki a közlekedési helyzetet sérelmezve szóváltásba keveredett a sértett család férfi tagjával. A vita során a vádlott azt kiabálta a sértettek felé, hogy „mit képzeltek ti cigányok, azt hiszitek, hogy nektek mindent lehet”, valamint a sértetteket többször lecigányozta, illetőleg közölte, hogy „ki kellene nyírni” őket. A hangoskodásra felfigyeltek a sértettek közelben lakó hozzátartozói is, akik a kiabálást hallva kimentek az utcára, azonban a vádlott tovább folytatta hasonló kijelentések hangoztatása mellett a cselekményét.

A vádlott ekkor összesen már hét személynek kiabált, többek között a szemük kiszúrásával, az egyik tolószékben ülő sértett tolószékből történő kiszedésével, a gyerekek földhöz vágásával fenyegette meg őket amellett, hogy folyamatosan kiirttatásukat hangoztatta.

A férfia fenyegetőzéssel csak akkor hagyott fel, amikor a rendőrséget értesítették. A vádlott a sértettek roma etnikumhoz való tartozása miatt kihívóan közösségellenes magatartást tanúsított, továbbá azért, hogy félelmet keltsen bennük, személy elleni erőszakos cselekmény elkövetésével is megfenyegette őket, amely alkalmas volt arra, hogy a sértettekben riadalmat keltsen.

Az ügyészség a vádlottat közösség tagja elleni erőszak bűntettével vádolja. Bűnösségéről a Hódmezővásárhelyi Járásbíróság fog dönteni – közölte az ügyészség.