Blog

Meddig bízunk és bízzunk?

Kiben bízhatunk és kiben nem? Az idő talán eldönti a kérdésünkre a választ.

Ha megosztunk egy titkot valakivel, akkor bizalommal fordulunk hozzá és azt gondoljuk, hogy köztünk marad. Ez legtöbb esetben sajnos kudarccal végződik és már másnap mindenki tudja a történetünket – jól kiszínezve. Lehet, éppen nem rossz szándékból teszi, csak véletlenül elfecsegi, mert túl beszédes vagy talán más szemszögből fogta fel a sztorinkat. Nehéz rábukkanni egy olyan személyre, akiben tökéletesen megbízhatunk, bármit megbeszélhetünk vele.

Előfordul, hogy valaki évek óta a bizalmasunk, akivel mindenről társalgunk, beavatjuk őt az életünkbe. Zökkenőmentesen zajlik minden addig, míg gondol egyet és elmeséli másoknak is, mert úgy véli, talán hasznot húz belőle, vagy előrébb juthat ezáltal. Számára lehet nem nagy durranás, ami nekünk igenis fontos. Azt hiszi, nem csinál rosszat nekünk azzal, hogy elárulja a látszólag „kis” titkunkat. A történet fordítottja, amikor úgy gondolja, hogy jót tesz vele, közben pedig még nagyobb problémát okoz. Természetesen egy ilyen eset után nem tudunk úgy tekinteni a barátunkra, mint eddig. Egy ideig nem kommunikálunk egymással, próbáljuk kitörölni a mindennapjainkból, igyekszünk nem gondolni rá többet. Egy ideig elhúzódik a harag, de az illető bocsánatot kér, nem rossz szándékból tette. Azzal az indokkal jön, már mindenki elfelejtette, meg úgysem lett belőle akkora „kabaré” vagy csak az egyik testvérének szólt róla és ő adta tovább az információkat. Legtöbben megbocsátunk, próbálunk úgy tenni, mintha semmi sem történt volna. Rávesz bennünket, nyissunk új fejezetet, kezdjünk mindent újból.

Az emlékek, történetek, kapcsolatok nyomot hagynak az életünkben. Úgy tűnik néha, hogy könnyen kitudunk törölni dolgokat, személyeket az emlékezetünkből, de nem olyan egyszerű. Sok mindent megbocsáthatunk, de elfelejteni sosem fogjuk.