Belföld Hírek

38 milliárdból épül a második védelmi vonal

– Ha minden fideszes szavazó támogatta volna az olimpiát, akkor sem lettek volna többségben a rendezés pártolói – jelentette ki Lázár János, a mai kormányinfón. MTI Fotó: Kovács Attila

MH összeállítás

– Magyarországon a jövőben nem mozoghatnak szabadon a migránsok. Akik jelenleg Magyarországon tartózkodnak ez körülbelül 600 személy, azokat visszaviszik a határon lévő őrizeti pontra – mondta Lázár János. Hozzátette: a határhoz érkezőket nem engedik majd be. Egy kérdésre elmondta, hogy 30 ezer embert akarnak visszatoloncolni Magyarországra, de ehhez nem fogunk hozzájárulni.

A szerb-magyar határszakasz műszaki határzára mögött egy második védelmi vonal kiépítéséről döntött a kormány, erre plusz 38 milliárd forintot juttat. Erre az idén várható újabb migrációs hullám miatt van szükség.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint nincs nemzetbiztonsági kockázata a kárpátaljai útlevél-kibocsátásnak, és több ügyben jelenleg a rendőrség is nyomoz. A moszkvai vízumkibocsátási ügyről azt mondta, hogy abban az esetben nem jelentettek nemzetbiztonsági kockázatot azok, akik ilyet kaptak. Azt is elmondta, hogy nem bocsátanak ki több letelepedési kötvényt.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: Brüsszel tervbe vette, hogy nem tagállami hatáskörben szabályozzák az áram árát. Az Európai Bizottság szerint a cégekre kell bízni, hogy mennyi legyen az áram és a gáz ára. A kormány szerint az állam nem veszítheti el ezt a feladatát. Ha ez történne, akkor jelentősen növekedne az áram ára. Brüsszel közös európai adópolitikát is szeretne, Ez alapvetően érintené Magyarországot, melyen veszélybe kerülnének a munkahelyteremtő beruházások.

Lázár János érintette a magyarországi termékek más országokénál alacsonyabb színvonalát. Közölte az FM vezetője emiatt már 2015-ben Brüsszelhez fordult. Az uniós biztos azt közölte, hogy jogi eszközökkel nem tud fellépni a cégekkel szemben. A V4-országokban mindenhol probléma az élelmiszer-biztonság, most a vizsgálatok zajlanak, és ezt követően lehet majd lépéseket tenni. A brüsszeli álláspont az, hogy aki szegényebb, az ócskább terméket kapjon. A kabinet lobbizik Brüsszelben az élelmiszer-biztonság miatt. Ilyen diszkriminációra nem lehet jogszerűen magyarázatot adni – mondta a miniszter. Lázár János a külföldiek hazai földszerzéséről azt mondta: a kormány szeretné elérni, hogy külföldiek ne vehessenek hazai földet, a kabinet ez ügyben speciális szabályokat szeretne hozni.

Lázár János szerint, ha minden fideszes szavazó támogatta volna az olimpiát, akkor sem lettek volna többségben a rendezés pártolói.