Hírek Makó

20 millióból állítják újra a makói országzászlót – szavazóval

10 milliót a cégek és magánszemélyek adtak össze, a másik 10 milliót a város állja – derült ki a szerdai rendkívüli ülésen. Az új országzászló mérete kétharmada lesz a réginek.

Korom András – Makó

Az eredeti országzászlót, mely a trianoni gyászt szimbolizálta 1942. május 30-án avatták föl, a mai Széchenyi tér nagyjából a Lordok háza előtti részén. Nem sokáig állt 1944-ben, Vörös Hadsereg bevonulása után le kellett venni a lábazatáról a kettős keresztet és a turulmadarat, majd az emlékművet 1947-ben le is bontották.

Ilyen volt az eredeti.

A Kovács Sándor képviselő által kezdeményezett újraállításra a tavalyi Polgári Bálon gyűjtöttek először. Az eredeti helyszínt már ne javasolta a városi főépítész, így az a Csanád vezér téri Korsós lány szobra helyén avatják fel, a tervek szerint idén május végén, ám nem az eredeti nagyságban, hanem egy 25-30 százalékkal kisebb méretben. A szobor áttelepítésével illetve az országzászló elhelyezésével kapcsolatban kikéri a város a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. szakvéleményét. És felállítottak egy országzászló bizottságot is Csernyus Lőrinc főépítész, Farkas Éva Erzsébet polgármester, Halmágyi Pál nyugalmazott múzeumigazgató, Karsai Ildikó grafikus- képzőművész, Kovács Sándor települési képviselő, Orbán Imre, a Makói Települési Értéktár Bizottság elnöke és Szikszai Zsuzsanna múzeumigazgató részvételével.

[totalpoll id=”92310″]