Hírek Makó

Tudatos fogyasztásra is oktat a Návay

A Fogyasztói Tudatosságra Nevelő Iskola címet kapta meg öt évre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pályázatán A Návay iskola. Az elismerést ma vették át. A minisztérium azt vizsgálta, hol jelenik meg kiemelten az oktatásban a vásárlói, és kereskedelmi tudatosságra nevelés.

Nagy Szabolcs – Makó

A fogyasztóvédelemnek, vagy vásárlói tudatosságnak a hazai köznevelésben nincs külön gyakorlata, nem épülnek erre tantárgyak az oktatásban, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem kellene foglalkozni vele minél fiatalabb korban. Ezért írta ki erre szóló pályázatát a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, amellyel olyan iskolákat díjaznak, amelyek óráin közvetlenül, vagy közvetetten megjelenik ez a terület.

– Amikor elolvastuk a pályázati kiírást, arra jutottunk, hogy kötelességünk részt venni rajta, hiszen mi magunk is olyan szakembereket képzünk, akiknek tudatosan kell gondolkodnia a fogyasztóvédelemről, a vásárlásról, hiszen ők a kereskedelemben vesznek részt. Minden általunk oktatott szakmát érint a téma, a így a tanórák során kitérünk a helytelen üzleti magatartások kivédésére, a jó minőségű áruk kiválasztására, a magyar termékek, és az egészséges életmód előnyben részesítésére is. – tudtuk meg Kincses Tímea igazgatótól.

Kincses Tímea igazgató az NFM elismerő oklevelével.

 

 

 

 

A Návay iskola sikeresen pályázott, a díj elnyerésével mostantól 5 évig hivatalosan is viselheti a Fogyasztói Tudatosságra Nevelő Iskola címet.

– Fogyasztói társadalomban élünk, folyamatosan bombáznak minket mindenféle ajánlatokkal, meg kell tudnunk különböztetni a jó, és rossz ajánlatokat, ehhez pedig kell egyfajta szűrő, ezt hívjuk fogyasztói tudatosságnak. Ezért fontos megcélozni a legfiatalabb generációkat is, hiszen belőlük kerül majd ki a jövő vállalkozói, és fogyasztói rétege – válaszolta kérdésünkre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős államtitkára. Keszthelyi Nikoletta hozzátette: a tudatos vásárlói döntések egyik legfontosabb területe a fogyasztói jogok, és lehetőségek ismerete.

A fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár a zsűrizést is elvállalta.

Az intézmény erre az alkalomra aplakátversenyt is hirdetett, az osztályoknak azt kellett megtervezniük, hogyan népszerűsítenék a tudatos fogyasztói magatartást. A plakátok zsűrizésében részt vett Czirbus Gábor alpolgármester, Nagy Norbert, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum szakmai főigazgató-helyettese, illetve Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős államtitkár is. A győztes osztály a 9. a. lett.

– A tanárnőnk mondta, hogy lesz ilyen verseny, és nagyon örültünk neki. Az osztály külön órákon gyűlt össze, együtt csináltuk. Megnéztük mik a szempontok, mit kell csinálni, és a szerint alakítottuk ki a végleges tervet. – mondta el kérdésünkre Hortobágyi Vivien.

A fiataloktól azt is megkérdeztük, mit jelent számukra a fogyasztói tudatosság, mit tartanak benne fontosnak. – Szerintem az egyik legfontosabb, hogy ne költsünk olyanra, amire nincs szükségünk. Az csak pénzkidobás, és lehet, hogy nem is fogjuk használni, hiába vettük meg. – fogalmazott Köteles Krisztina, aki szintén a plakátversenyen győztes osztály tanulója.

Az iskola a cím elnyerésével azt is vállalta, hogy a saját maga által kidolgozott tananyagot, és a minisztériumtól kapott segédanyagot felhasználva az osztályfőnöki órákon további hasznos információkat is átad a tanulóknak.