Hírek Makó

Makón ingyenes lesz a házasságkötés

Rendkívüli testületi ülést tartott a makói grémium. Többek között megszavazták, hogy jövő hónaptól ingyenes lesz a házasságkötés, ha a pár egyik fele makói, május végén felavatják az országzászlót a Csanád vezér téren, a Szikszai iskolában kézilabdázásra alkalmas tornaterem lesz.

Gajáta Fanni – Makó

Kilenc napirendet pontot vitattak meg délután a makói képviselő-testület tagjai. Elsőként elfogadták a 2016-os évi költségvetés módosítását. Ezt követően a grémium a családi, illetve az anyakönyvi események szolgáltatásai díjáról tárgyaltak. Farkas Éva Erzsébet polgármester kiemelte, támogatni szeretné a házasodni vágyó párokat. Ezért március 1-jétől díjmentes lesz a házasságkötés akkor, ha legalább az egyik házasuló fél makói lakos. A város első embere kiemelte, április 1-jétől a Korona Szálló dísztermében kerülhet sor a polgári szertartásra, ugyanis a városháza nagytermét felújítják.

A Makói Városfejlesztő Kft. törzstőke emeléséről is tárgyaltak a képviselők. Az alapításkor ez az összeg 500 ezer forint volt, most 2 millió 500 ezerrel nőtt a törzstöke. Egyöntetűen elfogadták a Makói Egyesített Népjóléti Intézmény vezetőjének illetménymódosítását. Megszavazták, hogy a Szikszai György Református Általános Iskolában kapjon helyet a kézilabdacsarnok.

Az országzászló újraállítását is megvitatta a grémium. Török Miklós kérdésére kiderült, idáig 50-50 százalékban gyűlt össze pénz. Az önkormányzat 10 milliót adott hozzá, illetve civilek és cégek adományából is közel ennyi össze jött össze. Hadik György felszólalásában kijelentette, ő is hozzá szeretne járulni az újraállításhoz.

A hónap végén pályázatot nyújtanak be Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégia elkészítésére és megvalósítására. A projektben a hagyományok és kultúra őrzése, sportfejlesztések, de a civil szervezeteknek való segítségnyújtás is szerepel.