Blog Vélemény

Vásárolni mentem!?

Nem szeretek vásárolni. Azt hiszem, hogy egy férfitől ezt hallani nem is olyan meglepő kijelentés. A kép illusztráció.

Mindenki ismeri a nagy bevásárló központoknak azt a világát, ahol az üzletek előtt férfiak hada várakozik, kezükben táskák rengetege és sóvárogva tekintenek befele az üzletek mélyére. No, nem azért, mert szeretnének bemenni, hanem azért, hogy mikor bukkan már fel a várva várt társ, és lehet továbbindulni a megpróbáltatások rögös útján.

Igaz tortúra ez egy férfi számára, de még inkább az, ha saját magának kell vásárolni. Természetesen itt most nem egy műszaki cikkre gondoltam vagy valamilyen sporteszközre, sokkal inkább ruhára vagy bármilyen szolgáltatásra. Ebben persze az is benne lehet, hogy manapság már nem képeznek például ruházati eladókat, akik tényleg értik a szakmát. Így ha bemegyek egy boltba vásárolni ruhát, akkor minden pont jó rám, mintha rám öntötték volna, és ennél jobban még sohasem néztem ki…

Természetesen tudom, hogy a fogyasztói társadalomban alapvető elvárás az eladás és a vásárlás ösztönzése, de azért ha a tükörbe nézek, én is meg tudom mondani, hogy alapvetően mi jó nekem és mi nem. Ezért is üdítő élmény, amikor vásárolok valamit, és nem a fent leírtak történnek.

A napokban épp a helyi utazási irodába tértem be, előre gondolva az idei nyaralásra. Igen határozott elképzeléssel, hogy mit szeretnék, mire gondoltam. Úgy éreztem, hogy alaposan felkészültem, és olyan utazás jöhet szóba, amire én gondoltam. Az iroda vezetője kedvesen végighallgatott, megnéztük a lehetőségeket, majd a szakmai tapasztalatára hagyatkozva egy teljesen más ajánlattal is előállt. Ami a legfontosabb volt, nem akart meggyőzni, nem akart mindenképpen egy utat „rám tukmálni”, hanem hagyta, hogy mérlegeljek, döntsek. Végig éreztem, hogy a legjobbat, a pont jót szeretné számomra.

Az egész beszélgetés alatt ott volt a másikra figyelés, a tudás, a tapasztalat és talán a legfontosabb a szakma iránti alázat. Azt hiszem, mindig, mindenkinek így kellene hozzáállni a munkájához, és akkor több elégedett vevő hagyná el az üzleteket.