Hírek Makó

Hollandiában szereztek tapasztalatot a galambos diákok

Malkócs Anasztázia és Pécsi Réka három hónap szakmai gyakorlatot töltöttek egy hollandiai kertészetben. A diákok azt mondják, egy teljesen más világot ismertek meg és vissza is mennének.

Nagy Szabolcs – Makó

Három hónapra utazott ki Hollandiába Gyulai Renáta, a Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola tanulója. Szakmai gyakorlatát teljesíti külföldön, az intézmény tavaly indította el a programot, az első évben négy diák utazott ki.

– Egy régi középiskolás osztálytársnőm keresett meg, aki a Holland-Magyar Baráti Társaság kapcsolattartója, hogy volna-e kedvünk gyakorlatot szervezni oda. Mivel mezőgazdasági iskola vagyunk, ez teljes mértékben beleillik az oktatásba, szeretnénk, ha minél több tanulónknak lenne lehetősége a külföldi tapasztalatszerzésre. A kiutazás, és az első egy hét kint élés pénzügyi forrásainak a megteremtése nem könnyű, erre keressük most a támogatásokat, ha ez sikerül, akkor több diák vehet majd részt a programban. – tudtuk meg Horváth Zoltán igazgatótól.

A három hónap alatt a fiatalok a dísznövénykertészetben végzett munkáért fizetést kapnak, ebből élnek, teljesen önállóan. Emellett gyakorlatot, és nyelvismeretet szereznek.

Horváth Zoltán igazgató, Malkócs Anasztázia, Pécsi Réka.

– Szerintem az elején fel sem fogtuk igazán ezt az egészet, hogy tényleg mehetünk. Nagyon jól éreztük magunkat, sokat segített, hogy többen voltunk kint, akik ismertük egymást. Reggel hatkor, vagy hétkor indultunk, egy órát bicikliztünk a munkahelyre, körülbelül fél ötig dolgoztunk. Ültettünk, gyomláltunk, csomagoltunk. A növények fejlődésének minden részét végigkövettük az eladásig – tudtuk meg Malkócs Anasztáziától.

A külföldi szakmai gyakorlat hatalmas előrelépést jelentett a diákok számára, hiszen egy teljesen más világot ismerhettek meg, modern eszközökkel, és termeléssel. – Hollandiában sokkal fejlettebb technológiával dolgoznak, és hatékonyabb a munka. Voltunk itthon is gyakorlaton, de nem lehet összehasonlítani a kettőt. – meséli a különbségeket Pécsi Réka.

A két lány most érettségi előtt áll iskolájukban, a terveik között a továbbtanulás is szerepel, ám azt mondják, szívesen visszamennének Hollandiába is, ha az élet úgy hozza.