Hírek Makó

Szeptembertől már a Tinódi utcában működhet a Kálvin rendelő

Ha minden zökkenőmentesen megy, a következő tanév elejétől mát a Tinódi utcai egykor Vízmű székházban működhet a Kálvin utcai rendelő, illetve itt kap helyet a védőnői szolgálat és a gyógyszertár is. A szolgálati lakás helyett pedig másikat ajánl fel a város – hangzott el a ma délután a makói városházán rendezett fórumon.

Korom András – Makó

Ezt Farkas Éva Erzsébet mondta, miután a város a makói egészségügyi ellátás és egészségfejlesztés érdekében 2014 óta végzett tevékenységét ismertette. Többek közt elmondta, az új városvezetés első teendői közé tartozott, hogy elhárítsa az akadályt a makói kórház egymilliárdos fejlesztése elől, azzal, hogy a rendelőből a Hollósi Kornélia utcára költöztetett több rendelést is. A városvezető közölte, hogy az idén 500 ezer forinttal támogatták a makói mentőállomást, felújítják az újvárosi orvosi rendelőt, illetve átmeneti megoldást találnak a Kálvin utcai rendelő elhelyezésére.

Siket Tibor, a műszaki iroda vezetője ismertette a mintegy 50 megjelent érdeklődő előtt az 1970-ben épített Kálvin utcai rendelő műszaki felmérésének eredményét. Ebből kiderült, hogy az épület falai süllyednek, a lapostető lyukas valahol, s bár az ÁNTSZ kérésére elvégezték – többek közt a mellékhelyiségek felújítását, illetve az akadálymentesítést -, az épület rendelő és gyógyszertári részének felújítása 100 millió forintba kerülne, ráadásul a szakértők szerint hasonló összeget néhány év múlva ismét rá kellene fordítani. Ezt erősítette meg Hercegfalvi Emil, statikai szakértő is.

Gilyán Judit tisztifőorvos pedig azt mondta, hogy a Kálvin utcai rendelő épülete már nem felel meg az előírásoknak, míg a Tinódi utcai épület igen, némi átalakítás után.

– A Kálvin utcai rendelő, ha tetszik, ha nem, méltatlan állapotba került – szögezte le a polgármester. Az itt rendelő orvosok és betegek számára, átmeneti megoldásként a város legjobb műszaki állapotú épületét ajánlja fel a város, a Tinódi utcai volt vízműszékházat, mely mint 700 méterre van a jelenlegi rendelőtől.

Szabó Sándor, a jegyzői iroda vezetője azt mondta, hogy a Kálvin utcai rendelőben nem lehet folytatni a betegellátást, az orvosokat mindenféleképpen el kell onnan helyezni.

– Kérem, hogy a jó szándékot lássák emögött az intézkedés mögött – utalt a rendelő költöztetés kapcsán a városban lábra kelt híresztelésekre a polgármester. Aki hozzátette, a költözés időpontjáról időben tájékoztatják majd a makóiakat

A hozzászólásokban Lóczi Rozália, gyermek háziorvos azt kérdezte, hogy mi a garancia arra, hogy az áthelyezés csak átmeneti megoldás, s hol lesz a rendelő végső helye?

– Az most az elsődleges feladatunk – válaszolta a polgármester – hogy rövid távú megoldást találjunk. Most ez a lehetőségünk van.

navigate_before
navigate_next

A galériában látható, hogy a Tinódi utcán melyik rendelő hol lenne.

Szabóné azt mondta, hogy egy emberöltő ideje ígérték meg, hogy Gerizdesen is épül rendelő, ám erre hiába várnak a ’60-as évek óta, majd utalt arra, hogy két fórumon is megígérte ezt Lázár János, a térség országgyűlési képviselője. (Farkas Éva Erzsébet felhívta a figyelmét, hogy a miniszter a lehetőségét vetette fel, nem ígérte meg azt konkrétan.)

Volt aki azt javasolta, adják el a volt vízmű székházát, s ebből a pénzből épüljön egy új rendelő a Kálvin utcai helyére. A polgármester válaszából kiderült, hogy vízműszékházat 50-60 millióra értékelték fel, ez pedig kevés lenne egy új rendelőre. Többen is szóvá tették, hogy a Tinódi utca messzebb van tőlük, mint a Kálvin utca, illetve az odavezető járdák is felújításra szorulnak (Ezeket is megcsinálják – hangozott el.)

Volt, aki azért szólt hozzá, hogy elmondja, annak idején részt vett a Kálvin utcai épület építésében, s csodának tartja, hogy az még áll. De olyan is akadt, aki elmondta, hiába csak 700 méterrel költöztetnék arrébb, rokkantnyugdíjas szülőjének ez a távolság hatalmas.

Gilingerné Ráday Krisztina, a roma önkormányzat vezetője azt hangoztatta, hogy mindkét gyermekét a Kálvin utcára viszi orvoshoz, s ha a doktorok költöznek, mennek utánuk ők is.

Toldi János arra kért mindenkit, hogy ne a szatyorrádióra hallgasson ez ügyben sem, Kovács Sándor arra hívta fel a figyelmet, hogy jó szándékkal akarnak megnyugtató megoldást találni, míg Kádár József képviselő arra, hogy a rákosiak 13 kilométerről járnak be az újvárosi rendelőbe, a Kálvin utca és a Tinódi utca közötti 713 méteres távolság nem jelenthet ekkora akadályt.