Hírek Makó

Heineken vs. Igazi Csíki Sör: Makón nem érződik a bojkott

Makón kétszer is a Heineken termékek bojkottjára kérte a vásárlókat és vendéglátóhelyeket Lázár János a Csíki Sör miatt. Megnéztük mi a helyzet, melyik sör kerül ki győztesen a párharcból.

Nagy Szabolcs – Makó

Betiltotta a bíróság az Igazi Csíki Sör márkanevet Romániában, így a gyártója most már nem használhatja ott. A Heineken próbálja két vállra fektetni a kis sörgyártót, ez sikerült is, ám egyelőre csak a szomszéd országban. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a vásárhelyi önkormányzati egyik képviselő ötlete mögé állt, és arra kérte a fogyasztókat, és vendéglátóhelyeket, ne vásárolják (árulják) a Heineken termékeit. Utánanéztünk milyen hatása van a bojkottnak Makón, és hogyan reagálnak rá a vendéglátóhelyek.

– Amióta kialakult ez a vita a két cég között, azóta nekünk is számottevően csökkent a Heineken eladásunk, és nőtt az Igazi Csíki Sör forgalma. Azt fontos leszögezni, hogy a két cég kapcsán most nagyon sokan nemzeti érzelmeket vonnak be, ez nem minden esetben jó. A Heineken szempontjából érthető, amit csináltak, őket nem érdekli a Csíki Sör háttere, ha ez Afrikában történt volna, ugyanezt csinálják. Ez kőkemény üzlet. Én viszont örülök annak, hogy egy határon túli magyar sört lehet kapni itt Magyarországon, és örülök ennek a kezdeményezésnek. – mondta el kérdésünkre a Szent Gellért Borház tulajdonosa.

Mihály Zoltán szerint egyébként az Igazi Csíki Sör a Heinekennel folytatott háborújával hatalmas marketing ajándékot kapott, amelyet ügyesen ki is használ. Így az is kipróbálta, összehasonlította a nagy multival a terméküket, aki korábban nem.

Igazi Csíki Sör (Forrás: MTI)

– Nem hiszem, hogy egy ilyen bojkott térdre kényszerítene egy ekkora céget, de magát az ötletet támogatom. Nem tudom mennyit fog érni, de egy jó gesztus. Csak nehogy azután annyit csökkenjen, hogy bezárja a gyárát itthon a Heineken – mondja a vendéglőbe betérő Csomor Gábor.

A makói férfi is hallott a sör gyártók vitájáról, és szerinte, ha lehetőségük van rá az embereknek, akkor inkább a hazai kötődésű termékeket kell vásárolniuk. A helyzetet viszont Gábor szerint is nagyban bonyolítja, hogy a multicégnek sokféle termék, közöttük a Soproni is a kezében van.

A Kelemen Házban is lehet kapni Igazi Csíki Sört, így benéztünk ide is. A Heineken termékeiből is árulnak néhány félét.

– A két termék szerintem nem egy kategória, nálunk nem mondanám, hogy versenyeznek egymással. A kézműves söröknek most egyébként is van divatja, de igazság szerint mi, mint vendéglátók szerintem nem mondhatjuk meg, hogy mit fogyasszon a vendég, ezt nekik kell eldönteniük – árulta el kérdésünkre Felmérai Szilárd, a Kelemen Ház üzemeltetője.

Ezen a vendéglátóhelyen egyébként a pincérek tapasztalatai alapján nem változott  egyik termék esetében sem a fogyasztás.