Hírek Makó Videó

Letették az új makói könyvtár alapkövét

Ma délután előbb a Korona szállóban írta alá Lázár János, Farkas Éva Erzsébet, Czirbus Gábor valamint a makói képviselő testület minden tagja az új makói könyvtár időkapszulájába került dokumentumokat, majd letették a Makovecz Imre tervezte új könyvtárépület alapkövét, mely építésének 2.66 milliárdos költségét az állam állja.

Korom András – Makó

Az időkapszulába a rajzok, illetve az aláírt dokumentumok mellé a egy ezerforintos bankjegy és az aprópénzek is bekerültek. Lázár János, hiányolta az 500-as bankjegyet, végül Toldi János segítette ki, így került az is a kapszulába.

A Korona szállóbeli aláírást követően a Miniszterelnökséget vezető miniszter a makói városvezetővel és a környező települések polgármestereivel, illetve a képviselőtestület tagjaival közösen vonult ki a lebontott régi könyvtár helyére, hogy ott letegye a Makovecz Imre által tervezett, 2,66 milliárd forintos állami támogatással épülő 3 szintes új könyvtár alapkövét.

Ilyen lesz, ha elkészül.

Farkas Éva Erzsébet polgármester köszöntőjében kiemelte: – Ez az intézmény nem pusztán könyvek tárhelye, hanem kultúra- és értékközvetítő létesítmény lesz.

Lázár János a gondolkodás, a közösség és a szellem középpontjának nevezte az új makói könyvtára. Ünnepi beszédében hangsúlyozta: a kormány döntött arról, támogatja Makovecz Imre eddig el nem készült terveinek megvalósítását Magyarországon és az egész Kárpát-medencében. Hozzátette: ennek jegyében 2,6 milliárd forint támogatást biztosít Makó polgárainak Makovecz Imre egyik utolsó terve, a makói könyvtár megépítéséhez.
Hozzátette, ez a könyvtár az első állomása a makói álmok és Makovecz Imre hagyatékának megvalósításának. A kormány eltökélt, hogy a Hagymatikum építését folytatva fedett uszodát alakítsanak ki a Kossuth-díjas tervező elképzeléseinek megfelelően. Kitért arra is, hogy a kormány célja elérni, hogy az ország 197 járási központja a szellemi, kulturális és gazdasági élet centrumává váljon, mindenütt megteremtve a közművelődés, az oktatás járási funkciójának ellátásához szükséges feltételeket.

Részlet Lázár János ünnepi beszédéből.

A könyvtár alapkövébe beépítették a környező 16 település polgármestere által felajánlott téglákat is, ahogy ezt a korábbii könyvtár 1971-es építésénél is megtették az akkori tanácselnökök,amikor is az akkori járás falvai is hozzájárultak az építkezés költségeihez.

 

navigate_before
navigate_next