Hírek Makó

650 millióból épül Újvároson kézilabdacsarnok

Az országban épülő 15 ilyen csarnok közül Makón, a Szikszai iskolában lesz az egyik – jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő ma este a református tanintézményben rendezett lakossági fórumon.

Korom András – Makó

A fórum első részében Farkas Éva Erzsébet ismertette az idei városi fejlesztési terveket, illetve a beadott pályázatokat, és szólt a tavaly decemberben elnyert támogatásokról. Majd Kotormán István, a Szikszai György református Általános Iskola igazgató lelkésze jelentette be, hogy a presbitérium mai ülésén döntött arról, hogy a kézilabda tornacsarnok megépülhet az intézmény területén.

Az oldott hangulatú fórumon elhangzott kérdésekre Lázár János elmondta: az országban épülő 15 hasonló csarnok közül a második helyen szerepel a makói, melyet nem csak az iskolások, de a környékben élők is használhatnak majd sport és közösségi célokra.

A térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a kormány idei célja, hogy minden munkaképes magyarnak legyen munkája és abból olyan jövedelme, melyből meg is tud élni. Elmondta, 2010-hez képest nem csak országosan csökkent a nyilvántartott munkanélküliek száma, de Makón is. Ők itt 2010-ben 1369-en, míg 2016-ban már csak 600-an voltak. Elmondta, a közmunkaprogram idén is folytatódik, de a 246 ezer közmunkás létszámát 50 ezerrel csökkentik, azokéval, akik hetekig, hónapokig nem is vették fel a munkát. A miniszter hozzátette, hogy a munkanélküliség csökkentése, a közmunkaprogram, a büntetőtörvénykönyv szigorítása, a rendőrség létszámának növelése és az, hogy 2010-hez képest 6000-rel több, összesen 18 ezer bűnöző ül börtönben, jelentősen javította a közbiztonságot. – Míg 2010-ben az országban 480 ezer bűncselekmény vált ismertté, addig tavaly már csak 288 ezer. Ez a tendencia Makón is jelentkezett: 2010-ben a városban 6 rablás történt, tavaly már csak 2. Míg 2010-ben 215, addig tavaly 49 lopás volt. A munkanélküliség pedig 9,4 százalékról 3,75 százalékra mérséklődött- sorolta az adatokat.

navigate_before
navigate_next

Lázár János egy kérdésre közölte, hogy a makói járás minden kistelepülésén épült már vagy közösségi ház, vagy sportcsarnok, de két elkerülőút is létesül, hogy elvigye az M43-asról a kistelepüléseken át a régi határátkelő felé tartó forgalmat. Az egyik Nagylak belterületén, míg egy másik Magyarcsanád és Nagylak között. Most Makó következik a könyvtárral és a Hagymatikum bővítésével. – Makó egy feneketlen zsák, bármennyi pénz is érkezik ide, még többnek is helye lenne – jegyezte meg tréfásan. Majd megerősítette, hogy a már beígért, folyamatban lévő fejlesztések is sorra kerülnek, így a kiszombori elkerülőút is megépül.

Egy, a királyhegyesi út rendbetételére irányuló kérdés apropóján megkérte a makói és a királyhegyesi önkormányzatot, hogy becsüljék meg az útfelújítás várható költségét. Makó pedig házi feladatot is kapott: takarítson meg két év alatt, azaz 2017-2018-ben 1,5 milliárd forintot belterületi útépítésre. A miniszter azt ígérte, hogy a várhatóan 2-3 milliárdos munkálatokra megpróbál állami támogatást szerezni.