Belföld Hírek Makó Térség

2019-ig 30 százalékos béremelés jön

– 30 százalékkal csökkent 7 év alatt a bűnözés, a rendőrök számának növekedése, a büntetőtörvénykönyv szigorítása és a kiterjedt közmunka programnak köszönhetően – jelentette ki Lázár János, a mai kormányinfón, melyen más közérdekű ügyekről is szó esett.

Makó Híradó összeállítás

– A tegnapi kormányülésen Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter számolt be a történtekről, s hogy milyen lépéseket tesznek az iskolai kirándulások szabályozásával kapcsolatban. A miniszterelnök arra kérte a minisztert, szervezzenek konzultációt a szigorításokkal kapcsolatban – mondta Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: kedden nyújtotta be a kormány a parlamentnek az idegenrendészeti törtvény módosítását, ami azt jelenti, hogy korlátoznák a bevándorlók eddigi szabad mozgását. – A rendőrök az ország bármely részén őrizetbe vehetik a bevándorlókat, s vissza vihetik a határra, nem csak a határtól számított 8 kilométeres sávban – árulta ela leglényegesebb különbséget a jelenlegi szabályozáshoz képest.

– Orbán Viktor a visegrádi frakcióülésen az évértékelő beszéddel összhangban szólalt meg, a képviselők nem voltak túlságosan kritikusak a kormánnyal szemben – jegyezte meg a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lázár János szerint Magyarország szuverenitását csorbítja, ha az Európai Unió mondja meg, hogy egy harmadik ország állampolgára beléphet-e az országba. Hangsúlyozta, hogy ez a terv a hátrányosan érintheti kárpát-medencei magyarokat. Az Európai Bizottság másik javaslata – ha uniós állampolgár kilép a schengeni övezetből, vagy belép oda regisztrálnia kell – óriási torlódást okozna a határon és szintén hátrányosan érinti a magyarokat – tette hozzá.

– 2010-2017 között elértük, hogy legkevesebb 30 százalékkal csökkent a bűnözés. Minden bűncselekmény száma jelentősen csökkent. Míg 2010-ben több mint 440 ezer bűncselekmény történt, míg most kevesebb mint 300 ezer. 2010 óta 7100-zal növeltük a rendőrök számát, jelentősen megerősítettük a körzeti megbízottak működését. Rendőri jelenléttel érdemben tudtunk javítani a helyzeten. A rendőr életpálya modell 50 százalékos béremelést jelentett. A büntetőtörvénykönyv szigorítása és jelentősen befolyásolta a helyzetet. A bűnelkövetők nagy része börtönben ül, s a helyzetet a közmunka programban résztvevők számának növekedés is javította.

Lázár János szerint a 4-es metró építése kapcsán felmerülő baloldali korrupciós botrány az egyik legnagyobb botrány az elmúlt évtizedekben. Még várják az OLAF-jelentés végleges magyar változatát. A kormánynak április végéig van lehetősége arra, hogy az EB kifogásaira reagáljon.

A miniszter bejelentette, hogy az állami cégeknél, Mint például a MÁV vagy a Magyar Posta 2019-ig több lépésben összesen 30 százalék béremelést hajtanak végre.

A paksi bővítésről azt mondta, hogy folyamatosan újabb támogatások érnek minket. Továbbra sem sikerült eldönteni, hogy van-e tiltott állami támogatás a beruházásban. Ez ügyben egyelőre a konstruktív dialógust képviseli a kormány. A késedelem egyébként károkat okoz a magyar gazdaságnak, az EB a halogatással növeli Magyarország energiafüggőségét.

Lázár János azt is elmondta, hogy a kormánykabinetek ülésén jóváhagyták a szegedi megállapodást. A kormány döntött a Szeged-Debrecen közötti négysávos út tervezéséről, és 2021-re elkészülhet az út.