Belföld Makó Térség

Nagyon nehéz Makón tartani a fiatalokat

A fiatalok vidéken maradását, illetve vidékre költözését támogató pályázat indul. Az előző makói testületi ülésen is szó esett a makói fiatalokról, akik elmennek tanulni a városból, majd máshol találnak boldogulási lehetőséget. A képen a JAG tavalyi ballagói.

MH-Makó és térsége

Helyben tartaná, vagy egyetemi/főiskolai tanulmányaik után visszavárná a makói önkormányzat a helybéli fiatalokat, ezért is zajlott internetes ifjúsági konzultáció, majd rendezett konferenciát a közelmúltban a város és a MA-Tér Ifjúsági Egyesület. A kérdőívet 340 18 és 31 év közötti fiatal töltötte ki. A válaszokból kiderült: a fiatalság a szórakozási és szabadidő eltöltés kapcsolatos lehetőségeket szeretnék bővíteni. A 14 és 18 éves korosztály számára fontosak lennének olyan helyek, ahol alkoholmentesen is tudnának programokat szervezni. Illetve olyan előadókat, koncerteket szeretnének látni, hallani, akiket ők szeretnek.

Hogy a makói helyzet nem egyszerű, azt jól mutatja, hogy az ifjúsági szervezetek is erősen megosztottak, hiszen évek óta működik és székházzal is rendelkezik a Deák Ferenc utcán a FIGYI, azaz a Fiatalokért, Gyermek- és Ifjúsági Egyesület, illetve tavaly megalakult a korábban elhalt ifjúsági önkormányzat helyett a Velnök Diáktanács. E szervezetek közeledését az is nehezíti, hogy a FIGYI-hez kötődik a ma DK választókerületi elnökként ismert Mucsi Tamás, míg a MA-Tér Egyesület projekt koordinátora az a Nagy Dániel, aki korábban a makói Fidelitás elnöke volt.

Hogy milyen a makói fiatalok hangulata, arra Zeitler Ádám települési képviselő hozta fel saját példáját, miszerint amikor ő érettségizett a JAG-ban, a z egyik tanár megkérdezte az osztályt, hányan képzelik el jövőjüket Makón, egyedül csak őt tette fel a kezét.

Bár az önkormányzat már az előző ciklusban is pályáztatott ingyentelkeket a Velnök utcán, s most is teszi a Szerecsenen, ám ez az általunk megkérdezett fiatalok szerint kevés. Olyan jó fizető munka kellene a városban, melyből családot alapítani, építkezni, és megélni is lehet.

A hasonló elvándorlás enyhítésére most országos program indul. Az Esély Otthon című felhívásra a háromezer és húszezer lakos közötti települések pályázhatnak két éven keresztül. Az elnyert összeget fel lehet használni például önkormányzati lakás felújítására, munkába járási vagy jövedelemkiegészítési támogatás nyújtására.

Magyarországon csupán 300 olyan önkormányzat van, amely elég adót tud beszedni ahhoz, hogy abból éljen. 2600 településen minimális az adóbevétel, ezek szinte csak az állami támogatásból gazdálkodnak, így nem tudják felvenni a versenyt a nagyobb városokkal.

A www.palyazat.gov.hu oldalon megtalálható felhívás szerint a pályázat tervezett keretösszege 10 milliárd forint, az egyes önkormányzatok 50 és 200 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el. A támogatási kérelmek benyújtására 2017. március 06-tól 2019. március 06-ig van lehetőség.