Hírek Makó Térség

Mit gondolnak a minimálbér emelésről a makói vállalkozások?

Mit szólnak hozzá a makói vállalkozások, hogy 15 százalékkal emelkedett a minimálbér, 25 százalékkal a garantált bérminimum. Magyarországon ez összesen 1,2 millió embert érint… Címlapképen: munka a Medicor Meditűnél.

Nagy Szabolcs – Makó

A bérmegállapodások alapján januártól több pénzt vihetnek haza sok ágazatban a munkavállalók. A közszférában alkalmazottak közül a rendőrök, tűzoltók, büntetés-végrehajtásban dolgozók 5 százalékkal, a megyei kormányhivatalokban dolgozók átlagosan 24 százalékkal keresnek többet. Ezzel együtt nőtt a minimálbér, és a garantált bérminimum összege is, ami több mint egymillió embert érint Magyarországon. Sok cégvezető kerül komoly döntések elé, ha ki akarják gazdálkodni a megnövekedett költségeket.

A makói Váll-Ker Kft. 250 főt foglakoztat, a fő profiljuk a kandallógyártás, német, dán, és angol exportra. Az ügyvezető igazgató szerint leginkább a garantált bérminimum emelkedése az, ami érinti őket. A speciális szakértelmet is követelő munkakörök miatt a cég már 2014-ben elhatározta, hogy kisebb-nagyobb mértékben, de folyamatosan emelik a dolgozók fizetését.

– A korábbi években is mindig 10 százalékkal növeltük a béreket, tavaly nyáron pedig úgy döntöttünk, hogy kimondottan a szakembereknek, legalább 25 százalékkal növeljük a fizetését. A kormány döntése így csak megerősítette az elképzelésünket, ezt mindenképpen meg akartuk valósítani, mert be kell látni, hogy azokból a bérekből, amit Magyarországon keresnek az emberek, nem egyszerű megélni. – mondta el kérdésünkre Tóth István.

Farkas Éva Erzsébet és Lázár János Tóth Istvánnal, a Váll-ker 2014-es csarnokavatóján.

Ez persze nem jelenti azt, hogy könnyű kigazdálkodni a béremeléseket, de az ügyvezető igazgató úgy látja, hatékonyságot növelő beruházásokkal, például korszerű gépek vásárlásával meg lehet oldani a nehézségeket.

A Medicor Meditű Kft. vezetője szerint az ő költségeik 9-10 százalékkal nőttek, mivel az alkalmazottak többségét érinti a minimálbér növekedése. Ez azonban egyúttal azt is jelenti, hogy a többi dolgozó fizetését is felül kell vizsgálni, mondja a sebészeti varrótűk gyártásával foglalkozó cég vezetője.

– Szeretnénk minden dolgozónk bérét növelni, hiszen most csökkent a fizetések közötti különbség, és ez bérfeszültséget okozhat. A járulékok csökkentésével amit nyertünk, azt a minimálbér emelés okozta veszteség kigazdálkodására fordítottuk, így egyelőre látnunk kell a következő pár hónapot, hogyan alakulnak a költségeink. Minden lehetőséget megvizsgálunk, hogy elégedettek legyenek az alkalmazottaink. – tudtuk meg György Csongortól. Az ügyvezető igazgató hozzátette, elképzelhetőnek tartja, hogy a cafeteriát kell majd megszüntetniük, és ebből fedezik majd azokat a kiadásokat, amelyet a többi dolgozó béremelése jelent.