Hírek Kék hírek Ország-világ Térség

Négyen meghaltak, tizenhárman megsebesültek az M43-ason

Négyen meghaltak, tizenhárman megsebesültek abban a balesetben, amelyben ma délelőtt fél 8-kor hét jármű ütközött az M43-as autópálya határ felé vezető oldalán Nagylak-Csanádpalota térségében, mintegy 1 kilométerre a határtól. Az érintett szakaszon teljes az útlezárás.

MH-CSMRFK

A sztráda határ felé vezető oldalán ma reggel fél 8 körül körül két román honosságú kamion, két kisteherautó, egy román busz és két bolgár kisteherautó jármű ütközött össze, a határátkelőtől mintegy 1 kilométerre.  volt részese az ütközésnek. A balesetben két török és egy román férfi, valamint egy bolgár nő meghalt, tizenhárman megsérültek.

Győrfi Pál, az országos mentőszolgálat szóvivője elmondta: a helyszínre Csongrád és Békés megyéből érkeztek mentőegységek, összesen tíz mentőkocsival látták el a sérülteket. Négy embernél már csak a halál beálltát tudták megállapítani. A helyszínről összesen tizenhárom embert vittek kórházba. Közülük tízen Szegedre, hárman a makói kórházba kerültek. Hogy mennyire súlyosak a sérüléseik, azt a kórházi vizsgálatok állapítják majd meg – mondta. Hozzátette: voltak akiknél csonttörés, illetve belső sérülés gyanúja is fennállt, de voltak akik vélhetően zúzódásokkal megúszták a balesetet.

A balesethez nem csak az Országos Mentőszolgálat járművei érkeztek, de még Arad, Bihar és Temes megyéből is érkeztek mentőautók. A román külügyminisztérium szerint egy halott és hat sérült román állampolgár. A román Hamburg–Bukarest között közlekedő buszon tizenhét utas volt  ők nem sérültek, csak a sofőrt kellett kórházba vinni. A busz sértetlen utasaiért mentesítő járat érkezett, mely rendőri felvezetéssel, a nagylaki határátkelőn keresztül lépett ki Magyarországról.

A magyar hatóságok felvették a kapcsolatot a román és a bolgár hatóságokkal. Az érintett útszakaszon teljes az útlezárás, a rendőrség az autópálya forgalmát Csanádpalotánál letereli.  A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai a baleset résztvevőinek ellátásáról gondoskodtak, szendvicset és teát osztottak az érintetteknek.

navigate_before
navigate_next

 

Fotók: Gajáta Fanni

A pályán rendkívüli köd van, a rendőrség kéri a járművezetőket, ennek megfelelően közlekedjenek! A baleset miatt a kamionforgalom Nagylakra irányult, ezért itt jelentősen megnövekedett a teherforgalom várakozási ideje. A rendőrség azt tanácsolja, aki tud válassza a gyulai vagy biharkeresztesi átkelőt.

A műszaki mentés délelőtt befejeződött, a roncsok közül a négy holttest mellett öt sérültet kellett kiszabadítani.

A külügyminisztérium azt is közölte, hogy Románia szegedi főkonzulja a baleset helyszínére ment, és folyamatos kapcsolatban áll mind a magyar hatóságokkal, mind pedig az aradi katasztrófavédelem helyszínen tartózkodó egységeivel. A konzulátus képviselői felkeresik a kórházakban a sebesülteket, hogy tájékozódjanak az állapotukról, és konzuli segítséget nyújtsanak számukra. 

A szegedi konzulátusra kitűzték a fekete zászlót.