Több százan vettek végső búcsút Torgyán József egykori földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztertől, a Független Kisgazdapárt (FKGP) volt elnökétől ma délelőtt a budapesti  a Szent István-bazilikában. MTI Fotó Szigetvári Zsolt.

MH-MTI

A búcsúztatáson megjelent Orbán Viktor miniszterelnök, Gulyás Gergely és Jakab István országgyűlési alelnök és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Torgyán József január 22-én, életének 85. évében hunyt el; hamvait a Farkasréti temetőben helyezik végső nyugalomra.

A család, a barátok és az egykori politikustársak nevében búcsúzók mindegyike azt emelte ki: Torgyán József életútját a vidék és a vidékiek iránti mélységes elkötelezettség, az elesettek iránti empátia és segítőkészség jellemezte. Bánk Attila egykori kisgazda frakcióvezető – fia, Bánk Levente által felolvasott üzenetében – kiemelte: Torgyán József számára az első a család volt, de töprengései, aggódásai legfontosabb témájaként a vidék és annak sorsa jelent meg. A politikust “a vidéki kisember megalkuvás nélküli képviselőjeként”, “a vidék Magyarországának vitathatatlan védelmezőjeként” jellemezte. Hangsúlyozta: Torgyán József mondta ki azt, amit ma minden politikai erő képvisel, hogy a magyar földnek magyar gazdák kezében kell lennie, de ő volt az is, aki soha nem látott költségvetési forrásokat szerzett az agráriumnak, és máig működő falugazdász-hálózatot teremtett.

A politikus fia, Torgyán Attila azt hangsúlyozta: apja azon kevesek közé tartozott, akikben egyszerre volt meg az érzékenység, az akarat, a szónoki képesség, az intellektuális-gondolati alap és az empátia, és hegedűművészként egy hatalmas karriert hagyott ott a jogért és a politikáért. – Nem édesapám területe volt a politika – mondta, hozzátéve, hogy nagyon sok fájdalmat okoztak apjának a látott igazságtalanságok, ugyanakkor sokaknak okozott kellemetlenséget azzal, hogy kimondott bizonyos dolgokat.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) saját halottjának tekinti Torgyán Józsefet.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest