Bár sokan aggódtak a könyvtár átriumában lévő Tóth Valéria alkotása miatt, a profi bontási munkálatoknak köszönhetően nem történt semmi baja. A szállításkor azonban megsérült – jelenleg darabokban áll a könyvtár raktárában.

Gajáta Fanni – Makó

Tóth Valéria alkotásáért, a Kavicson ülő lányért sokan aggódtak: féltek, hogy a bibliotéka épületének bontása során kár keletkezhet a szoborban. Többen is telefonáltak Szikszai Zsuzsannának a József Attila Városi Múzeum és Könyvtár igazgatójának. Azonban a baj az alkotása elszállításakor történt meg.

– Középen volt ez a szobor, egy nagy gránit posztamensen ült. Amikor félig lebontották az épületet, akkor fértünk hozzá, megmozdítottuk és oldalra tettük. Akkor nem moccant el, így azt feltételeztük, hogy nem mozdul el a talapzatról. Ez valószínű a fagy hatása volt még, a süttői mészkő rá volt fagyva a gránitra. Az alkotást a szállítás előtt elfektettük és letakartuk a talapzatával együtt, nem feltételeztük, hogy a szobor nincs az aljzathoz rögzítve. Ez akkor nem is derült ki, hiszen mínuszok voltak, le volt fagyva – fogalmazott az igazgató.

Szabó Sándortól, a jegyzői iroda vezetőjétől megtudtuk, a szobrot restaurálni és tisztítani kellett volna, mielőtt visszakerül az új könyvtárba. Így most ragasztani is kell, amely megoldható feladat. Vizsgálat indult, hogy megállapítsák, ki a felelős a törénteként, a kárrendezéssel kapcsolatban az önkormányzat egyeztetést folytat a szállítást végző céggel.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest