Elismert művészek és tehetséges fiatalok lépnek fel közösen a Hagymaházban március 11.-én, az Angyalsóhaj Alapítvány gálaestjén, hogy felhívják a figyelmet a makói művészeti nevelés hagyományaira, és lehetőségeire.

Nagy Szabolcs – Makó

2011-ben Angyalsóhaj Mozgalom néven indult el kezdeményezés, amelyhez fiatal művészek, és vállalkozások csatlakoztak, hogy rászoruló családokat, és makói tehetségeket segítsenek egy nagyszabású előadás keretében. A 2014-es művészeti esthez már 13 különböző művészeti csoport csatlakozott.

Ekkor kezdett el formálódni egy összművészeti szabadegyetem terve, ahol tehetséges fiatalok mesterképzéseken vehetnének részt. Az Angyalsóhaj Alapítvány létrejöttével ez konkrét céllá változott, a mostani gála – a szervezők szerint – a hagyományápolás, és szórakozás mellett ennek az alapjait fekteti majd le.

– A Művészetek Katedrája azt a célt szolgálja majd, hogy határon belül, és kívül is fiatal művészek kapjanak lehetőséget mesterképzéseken, a legnagyobb nevektől tanulva. Február végén nyújtjuk be azt a pályázatot, amely biztosíthatja az infrastrukturális hátteret, ezzel a művészeti képzések helyét tudjuk megvalósítani. 2018-ban indulhat maga a kivitelezés, de a pályázat mellett például ennek a kialakítására fordítjuk a gálaest bevételét is. – mondta el kérdésünkre Farkas Éva Erzsébet polgármester.

Az alapítványt, és a gálaestjét támogatásáról biztosította Lázár János, a térség országgyűlési képviselője, és Závogyán Magdolna, kultúráért felelős helyettes-államtitkár is. A jótékonysági rendezvényen Makóról elszármazott művészek, és makói tehetségek együtt lépnek majd színpadra. Feltűnik majd a néptáncos Hős Dorina és Bátori Éva operaénekesnő, aki egyben az est főszervezője is. A gálaesten számtalan művészeti ág képviselteti majd magát lesznek énekesek, színészek, néptáncosok, és komolyzenei előadók, akik mind-mind a helyi tehetségekkel közösen lépnek fel.

– Olyan darabokkal állítottuk össze az est programját, hogy a közönség nagyon színvonalas, de egyben élvezetes előadásokat lásson, hiszen a cél elsősorban, hogy jól érezzék magukat. Az alapítványnak és a gálaestnek is az a fő motívuma, hogy a fiataloknak példaképeket állítsunk, hiszen ahhoz a kitartáshoz, ami a művészetekhez kell, muszáj, hogy legyen ilyen példakép. – tudtuk meg az est szervezőjétől.

Az est fellépői, és a rendezvény támogatói között olyan elismert művészek lesznek, mint Rudolf Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, Juronics Tamás, Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, vagy éppen Imre Mariann, Munkácsy-díjas képzőművész, akinek a kiállítása nyitja meg a gálaestet.

A belépőjegyeket a Hagymaházban lehet megvásárolni, 1800 Ft-os áron, emellett azonban az alapítvány minden támogatást elfogad. Hiszen az est legfontosabb szereplői mégiscsak a gyerekek, akik az alábbi videó tanulsága alapján már javában készülnek a fellépésre.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest