Hírek Térség

Magyarcsanádon ma délben amatőr színjátszók lépnek fel

Makón, Pitvaroson, Csanádpalotán és Magyarcsanádon is számos programmal Kultúrházak Éjjel-Nappal programsorozatot részeként hét végén az érdeklődőket.

Nagy Szabolcs – Makó

Tavaly év végén, 180 millió forintos kormányzati támogatásból újult meg a magyarcsanádi művelődési ház, és könyvtár. A polgármester akkor úgy fogalmazott, „a település szívét” avatták fel. A közművelődési intézmények a legkisebb településeken is örömmel várják a látogatókat egész évben, hatalmas szerepük van a közösségépítésben.

– Nagyon szerencsés helyzetben vagyunk, hogy sikerült megújítanunk a művelődési házat. Többszörösére tudjuk növelni az óvodai, iskolai, közösségi rendezvények számát. Hihetetlen, hogy mennyit változott a fiatalok érdeklődési köre az évek során, de most már van egy olyan közösségi terünk, ahol kiteljesedhetnek akár táncban, énekben, vagy bármilyen közös tevékenységben. – számolt be a tapasztalatokról Farkas János polgármester.

Az országos Kultúrházak Éjjel-Nappal rendezvénysorozat részeként Magyarcsanádon ma délután az Apátfalvi Amatőr Színjátszó Csoport lép fel, ezután pedig filmvetítést tartanak. A térségben számos egyéb rendezvényt is tartanak, Pitvaroson például óvodások, és iskolások fellépésével szerveznek Jótékonysági Bált. A makói Hagymaházba az Alma együttes látogat el, a múzeumban pedig origami kiállítás nyílt tegnap, erről itt számoltunk be.

Elismert művészek is csatlakoznak a közművelődést népszerűsítő rendezvénysorozathoz minden évben, idén például Novák Péter a védnöke, a szlogen pedig a mindennapi hagyományaink.

Novák Péter a Kultúrházak Éjjel-Nappal megnyitóján. (Forrás: Facebook)

– Ez a soknemzetiségű hely, a Kárpát-medence, attól olyan különleges hely a világban, hogy a szokások, és hagyományok összeadódtak, és hatást gyakoroltak egymásra. Ezek a hagyományok arra várnak, hogy újra felfedezzük őket, és újakat teremtsünk. Erre mi más lenne jó terep, mint maguk a Kultúrházak? Az ide betérő fiatalok egy nagyon érzékeny szituációban vannak, soha ilyen kihívások előtt nem állt a világ, mint most, ezért azokat a hagyományokat, történeteket továbbadni, amelyek ezeken a helyeken ivódtak belénk, kötelességünk is. – mondta el kérdésünkre színész, zeneszerző.

Az ismert zenésszel egyébként hozzánk közel is találkozhatunk ma, hiszen a Kultúrházak Éjjel-Nappal kiemelt helyszínére, Deszkre is eljön. Itt nemzetiségi programokkal, és gasztronómiai rendezvénnyel készülnek a szervezők.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatja a programsorozatot, a közművelődés erősítése egyben kormányzati célkitűzés is, a kultúráért felelős államtitkár ezért is örül, hogy országszerte újra épülnek, szépülnek az intézmények.

– Ezek a kampányok évről évre felhívják az emberek figyelmét arra, hogy a közművelődési intézmények nagyon fontos értékőrző műhelyei a magyar kultúrának, és bárki számára elérhetők. Az utóbbi években sok száz közösségi teret építettünk, vagy újítottunk fel, örülök neki, hogy nagyrészt vidéken. A közösségi művelődés erősödik Magyarországon, egyre nagyobb igény van rá, tömegeket mozgat meg.  Arra kell bátorítani az embereket, hogy ebben aktívan vegyenek részt, mert bármilyen alkotás sokkal mélyebb nyomot hagy az életünkön, mint ha csak befogadók lennénk. – fogalmazott Hoppál Péter a megnyitó kapcsán.

Ezen a hétvégén 680 helyszínen, több mint 2000 program vár mindenkit országszerte, így, ha még nincs terve a hétvégére, akkor érdemes böngészni a www.kulturhazak.hu oldalt, ahol megyék, települések szerint lehet keresni a rendezvényekre.