Szorobán és origami kiállítás nyílt ma délelőtt a József Attila Múzeumban.

Albert Barbara – Makó

A makói múzeumba látogatók betekintést nyerhetnek a golyós számolóeszközök és az origamik világába is.

– Idén 25 éves az Első Szorobán Alapítvány és ez alkalomból kiállítást rendeztünk. Az érdeklődők megtekinthetik az elmúlt évek sikereit, érdekességeit, eredményeinket, illetve a makói golyós számolóeszközök fejlődését is bemutatjuk. Az eszköztörténeti résztől kezdve, a pénzváltók asztalától át, a szorobánig igyekszünk minden érdekességet a látogatók elé tárni. Kiadványaink és tanfolyamunk oktatófilmje is elérhető, ami a távoktatást egyaránt lehetővé teszi – mesélte Vajda József makói szorobánkészítő, az Első Szorobán Alapítvány elnöke.

Az Origamik Csodálatos Világa egy országos vándorkiállítás, amely mintegy 20 magyar alkotó munkáiból áll.

– Igyekeztünk minden olyan művész alkotását bemutatni, akik a saját ötleteik alapján dolgoznak. Hat tabló köré rendeztük a műveket, a látogatók betekinthetnek a papírok világába, hogyan építik be az origamit más művészeti ágazatokba és teljesen új technikával is megismerkedhetnek – tudtuk meg Wogerné Sági Judittól, a Magyar Origami Kör elnökétől.

– A Magyar Origami Kör 28 éve alakult és egy évvel később kapcsolódtam be a munkájukba. Az ország egész területéről vannak tagjai a szervezetünknek. Tapasztalataim alapján a gyerekeknek tetszik ez a tevékenység. Sok felnőtt és nyugdíjas is érdeklődik az origami iránt, hiszen például: fejleszt, karbantartja az agy működését. Célunk, hogy népszerűsítsük a papírhajtogatást és minél többen bekapcsolódjanak a munkánkba – mondta Fábián Zsolt népművelő, a Magyar Origami Kör tagja.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest