Hírek Makó Térség

Megúszhatja a belvizet Makó környéke

Az elmúlt években ilyenkor már komoly belvizes területek alakultak ki a térségben, ami komoly gondokat okozott a termelőknek. Idén egyelőre sokkal jobb a helyzet, de ez inkább fagyosabb télnek köszönhető, mert nem olvadt még fel a talaj.

Nagy Szabolcs – Makó

Két évvel ezelőtt komoly fejtörést okozott Csongrád megyében a belvíz, akkor 50 ezer hektáron szinte semmit nem lehetett kezdeni a földekkel, most országosan is mindössze 17 ezer hektár van víz alatt. Ez leginkább annak köszönhető, hogy decemberben és januárban jóformán semmi csapadék nem volt. Természetesen ez sem tett jót a földeknek, de egy gonddal kevesebb miatt főhet a gazdák feje. A tavaszi munkák jellemzően február közepén kezdődnek, egyelőre úgy tűnik, nem lesz gond a vetéssel.

– Ha visszatekintünk a korábbi évekre, az látszik, hogy akkor sokkal több csapadék volt ősszel, és télen, folyamatosan telítetve ezzel a talajt. Most ilyen tekintetben jobb helyzetben vagyunk, de ha jön 30-40 milliméter csapadék, akkor már jelentkezhetnek a bajok, így nem árt felkészülni – mondta el kérdésünkre Kádár József, a Csanád és Térsége Gazdakör elnöke.

A makói termelő hozzátette, a gazdák is sokat tehetnek azért, hogy ne alakuljanak ki belvizes területek. A földek végében lévő, vízelvezetésre szolgáló csatornákat folyamatosan tisztítani kell. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján egyébként a termelők egyre nagyobb figyelmet fordítanak a védekezésre.

A vízügyi hatóság tájékoztatása szerint sem kell Makó térségében elrendelni belvízvédelmi készültséget, az országos adatok alapján viszont 20 szakaszon I. fokú, 13 szakaszon pedig II. fokú készültség van. A legmagasabb, III. fokú készültséget sehol nem kellett még elrendelni.