Hírek Térség

Narancsot is terem a csanádalberti citromfa

Ötödik éve Csjernyik Zoltán községházi irodájában vészeli át a hideg hónapokat az a citromfa, amelyet a helybéli Tóth József kérésére fogadott be a polgármester. Terem is bőséggel, nem csak citromot, de narancsot is.

Nagy Szabolcs – Csanádalberti

Több mint tíz éve nevelgeti, óvja Tóth József a déligyümölcs fáját, ami egy boltban vásárolt citrom magjából kelt ki. Az évek során hatalmasra nőtt fa már terem is a szemzésnek köszönhetően, sőt, öt évvel ezelőtt Józsi bácsi naranccsal is beoltotta, így egyszerre kétfajta gyümölcsöt is lehet szüretelni róla.

– Egész nyáron kint van a tűző napon, mert hát a citrom, vagy narancs erdőket sem árnyékolják, és szépen is fejlődik tőle. Idén már 15 narancs, és majdnem 80 citrom volt rajta. A polgármester úr megengedte, hogy itt teleljen át, hetente egyszer-kétszer meglocsolom, és itt várjuk ki a tavaszt – mondta el Tóth József.

A település polgármestere első alkalommal kicsit meglepődött, amikor a helyi nyugdíjas hozzá fordult, de természetesen szívesen fogadja be minden évben néhány hónapra a fát. – Már korábban is tudtam, hogy van ilyen gyümölcsfája, többször is beszéltünk róla, hogyan halad a fejlődése. Aztán egyszer behozta, és nagyon jól érezte itt magát, így minden évben befogadjuk télre. Józsi bácsitól a megőrzésért mindig kapok egy kis gyümölcsöt is, és azt kell mondjam, teljesen más, sokkal finomabb, mint az, amit a boltban vásárolunk – tudtuk meg Csjernyik Zoltántól.