Belföld Hírek

Öt év alatt felére csökkentik a közmunkások számát

– A kormány idei két nagy idei célja: mindenkinek legyen munkája, s a béréből képes legyen megélni. Öt év alatt a jelenlegi 216 ezer közmunkás közül 100 ezret a versenyszférába akarnak átterelni – jelentette be Lázár János, a mai kormányinfón. Más ügyekről is szó esett.

MH összeállítás

– Az OLAF jelentés miatt büntetőeljárás indulhat a 4-es metró építésével kapcsolatos korrupciós ügyek miatt – jelentette be Lázár János a mai kormányinfón. Az EU csalás elleni hivatala 400 milliárd forintnyi megkötött szerződést tekintett át, s ebből 272 milliárd értékűvel volt probléma. Összesen 166 milliárd forint esetében öt bűncselekmény valószínűsíthető, az unió pedig 59 milliárd forintot követel vissza. A tárcavezető elmondta:  a fővárosnak 60 napja van, hogy reagáljon a jelentésben foglaltakra, s ha azt nem vitatja, vissza kell fizetni az 59 milliárdos összeget. Ugyanakkor a problémás 166 milliárd forintban 77 milliárd forint állami és 30 milliárd forint fővárosi önkormányzati forrás is volt. Van olyan értelmezés, miszerint az állami pénzt a kormánynak azonnal vissza kellene követelnie – jegyezte meg.

Elmondta: négy törvény módosítását javasolja a kormány az idegenrendészeti őrizet visszaállítása érdekében. A kabinet javaslata értelmében tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idején kötelező tartózkodási helyet írnak elő azoknak, akik bevándorlási kérelemmel fordulnak a magyar államhoz. Ez a tartózkodási hely az országhatár lesz, ahol 200-300 ember elhelyezésére alkalmas konténereket állítanak fel, ezekben kell megvárniuk a migránsoknak kérelmük jogerős elbírálását. – Ezeken a helyeken a bírósági eljárás feltételeit is biztosítani fogják telekommunikációs eszközökkel – ismertette a részleteket a tárcavezető. Elmondta azt is, hogy az illegális bevándorlókat az ország bármely pontján – vagyis nem csak a határtól számított 8 kilométeres sávon belül – fel kell majd tartóztatni. Megismételte: ha a migrációs helyzet romlik, készek egy második kerítést is felépíteni.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Szegeden jó megállapodást kötött a múlt héten Orbán Viktor, a kormány úgy gondolja, Szegednek régiós központtá kell válnia, ehhez 70 milliárdos támogatást adott.

Lázár János közölte: a 47-es főút négysávúsítása a legnagyobb feladat következő 4-5 évben. Eddig 20 megyei jogú várossal kötött 2500 milliárd forint értékű szerződést a kormány, még hárommal teszik meg ezt a közeljövőben. Ezeket az összegeket a városok maguk költhetik el. A Modern Városok Programja célja a magyar versenyképesség javítása.

A miniszter szerint a legfontosabb hír, hogy az első emelt béreket megkapták a munkavállalók, ami 15 és 25 százalékot jelent. Zajlik a társasági és szociális hozzájárulási adó csökkentése. A pedagógusok, katonák, rendőrök 50 százalékos béremelést kaptak.

Kiemelte, a kormány idei két nagy idei célja: mindenkinek legyen munkája, s a béréből képes legyen megélni. Elárulta, hogy 37 ezer olyan üres munkahely van az országban, mely betöltéséhez nem kell szakképzettség. A közfoglalkoztatottakkal akarják ezeket feltölteni. Jelenleg átlagosan 216 ezer közfoglalkoztatott van, ezt öt év alatt 120 ezerre csökkentik, s 40 milliárdos programot indítanak ennek érdekében. – Ha egy járáson belül van üres munkahely, azt az álláskeresőnek el kell fogadnia – mondta.

2017. március 31-ig az összes uniós pályázatot 9000 milliárd meg kell pályáztatni. 2700 milliárdos támogatást még az idén kifizetnék. Az év végére az összes megkötött szerződést kifizetnék, 2018 márciusára pedig az összes uniós támogatást is – hangzott el.

A kormány támogatja a Budapest-Lőkösháza vasútvonal teljes felújítását,  33,3 milliárddal finanszírozza a nem állami szociális intézményekben dolgozók béremelését, így 83 ezer 600-an számíthatnak így béremelésre. A Belügyminisztérium kész tárgyalni arról a rászoruló önkormányzatokkal, hogyan segítsen a béremelések kompenzálásában. A szociális ágazatban dolgozó egészségügyi végzettségűek is kapnak béremelést. 100 százalékban, 3 milliárdból kártalanítják a baromfivész miatt kényszervágott jószágok tulajdonosait, s segíteni kívánnak az emiatt kárt szenvedett feldolgozóknak is.