Hírek Makó

A Csanád vezér téren állítanák újra az országzászlót

Itt építenék fel újra az eredetileg az egykori országzászlót. Erre a tavalyi Polgári Bálon 100 ezer forintot gyűjtöttek, a kezdeményező Kovács Sándor képviselői alapjából ugyanennyivel, míg sok magánszemély 5-25 ezer forinttal járult hozzá. 10 milliót pedig a városi költségvetésből különítettek el erre. A képen az egykori országzászló.

Korom András – Makó

A makóiak egy része számára érthetetlen, a másik része számára azonban nagyon is érthető, hogy a korábbi szocialista városvezetés nem foglalkozott az egykori makói országzászló újraállításával pedig Gajdos Dezső neves városvédő, lokálpatrióta ezt már a nyolcvanas–kilencvenes években felvetette, sőt Makovecz Imrének is volt ötlete egy új országzászló felállítására.

A két világháború között az ország szinte minden nagyobb településén állítottak ilyet, a trianoni nemzeti gyász kifejezéseként. A makóira 1933-ban indult magánkezdeményezés, de lassan gyűltek, az adományok, 1943-ra csak 1400 pengőt adtak össze a helybéliek. Az országzászlót végül az akkori képviselők jóvoltából valósulhatott meg, ugyanis 1000 pengőt szavazott meg az akkori önkormányzat. Az országzászlót – több ezer ember előtt 1942. május 30-án avatták föl, a mai Széchenyi tér nagyjából a Lordok háza előtti részén.

Csakhogy a városnak ezzel sem volt szerencsére, 1944-ben, Vörös Hadsereg bevonulása után le kellett venni a lábazatáról a kettős keresztet és a turulmadarat, majd az emlékművet 1947-ben le is bontották.

Az országzászló 1942-es avatása. Két év múlva már bontottak rajta.

Makó azóta sincs országzászló így annak újraállítására tavaly az I. Polgári Bálon gyűjtöttek.

– Akkor százezer forint gyűlt össze, én is ugyanennyit adtam a képviselői alapomból, illetve tudom, hogy az egyik 83 éves szomszédom tavaly 25 ezerrel, míg többen 5-10 ezer forintokkal járultak hozzá az újjáállításához – mondta Kovács Sándor képviselő, aki a tegnapi testületi ülésen is felszólalt ebben az ügyben. – Három helyszín is szóba került, az eredeti azonban gyorsan kiesett a parkosítás miatt, a városházi park Úri utca felől eső részén viszont sokba kerülne a föld alatt húzódó távhő- és más közművezetékek áthelyezése. Azt javasoltam, hogy az országzászló a Csanád vezért téri kápolna előtti parkba kerüljön, a gazos, patkányos terület helyére, ezzel Csernyus Lőrinc városi főépítész is egyetértett – mondta.

Az országzászló egyébként igencsak hasonló lesz a régi fényképeken látható régihez, mely az ország legszebb ilyen alkotások közé tartozott. A tervek szerint az emlékművet az eredeti felállításának 75. évfordulóján, azaz idén május 31-én avatnák fel. Az önkormányzat 10 millió forintot különített el az idei városi költségvetésben erre a célra.

Megkértük a városházától a Kovács Sándor által a testületi ülésen emlegetett látványtervet, ám azt nem bocsátották a rendelkezésünkre, azzal az indokkal, hogy az önkormányzat még nem döntött az alkotás elhelyezéséről.

One Response

  1. Az országzászló tervezett helye nagyon szerencsés.

Comments are closed.