Hírek Makó

Miért sírt a makói polgármester?

“Megáll az ember esze!” 3,8 milliárdot költöttek el a makói és a térség 16 települése ivóvíz minőség javító programjára, mely végeredménye az, hogy rosszabb lett a víz mint volt – szörnyülködött a tegnap esti makói fórumon Lázár János. Hozzátette, ha a kormány nem ad újabb 600 milliót, akkor az uniós támogatás visszafizetése minden érintett önkormányzatot csődbe vitt volna.

– Sírva keresett meg a makói polgármester, hogy bár tavaly decemberben lezárult az ivóvízjavító program, ám mert nem kaptak használatbavételi engedélyt Makónak és a környező 16 kitelepülésnek vissza kellene fizetnie a 3,8 milliárd forintot uniós támogatást, emiatt pedig csődbe mennének a települések. A kormány ezért adott egy 600 milliós támogatást, hogy külön szűrőket szereljenek fel, mely után talán iható lesz a víz – közölte a tegnap esti, a Koronában tartott lakossági fórumon az ügyről Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője azt mondta, hogy „Megáll az ember esze!” hiszen a ráköltött milliárdok ellenére rosszabb az ivóvíz mint volt, újabb szűrőket kell felszerelni, hogy a tisztiorvosi szolgálat kiállítsa azt az iratot, mellyel igazolja, hogy a víz iható. Ennek hiányában nem lehet elszámolni az uniós támogatással.

– Valakik megtervezték ezt a beruházást, valakik megrendelték a kivitelezést, valakik lefolytatták az ivóvíz minőség javítását. Készen lett a beruházás és az ivóvíz rosszabb, mint a beruházás megkezdése előtt. Szeretném megkérdezni, hogy ezért ki a felelős? – tette fel a kérdést. – A kivitelező, aki csinálta? Aki megtervezte? Aki megrendelte? 3,8 milliárd forint elköltése után jelenleg ott tartunk, hogy a makói térségben van olyan település, ahol az ÁNTSZ nem engedi az ivóvíz fogyasztását, időszakosan korlátozzák a fogyasztását, mert fertőzésekkel van tele a víz.

+++

Az ivóvíz-javító program alapkövét 2014. szeptember 29-én tette le Miklóssy Ferenc, a Keviép Kft ügyvezetője, Szegvári Ernőné, Kiszombor polgármestere és Buzás Péter a makói víztoronynál. Akkor azt ígérték, hogy a beruházás során napi 15 ezer 480 köbméter – az uniós előírásoknak megfelelő vas, mangán, ammónium és arzén szintű – tisztított víz kibocsátására alkalmas technológiát alakítanak ki a térségben.

Makói szerelés. Kép: mako.hu

Ennek érdekében három új kutat fúrnak, nyolc új, megfelelő tisztítóberendezésekkel ellátott kezelőépületet alakítanak ki, 52 kilométer új vízvezetéket fektetnek le, ahol az szükséges az azbesztet is tartalmazó csöveket korszerű műanyag vezetékekre cserélik, megtisztítják a hálózatot és mintegy 2 ezer köbméterrel bővítik a víztározó-kapacitást.

A költségekből Makóra 3,2 milliárdot szántak. A kivitelezésre kiírt pályázatot egyedüli indulóként a Keviép Kft. és az A-HÍD Zrt. alkotta konzorcium nyerte el

2 Responses

  1. A testűlet kiváló bölcsekböl áll,hiszen van orvos,pedagógus agrár vállalkozó,benzinkut kezelö,csak egy valami hiányzik,a szekember,de hát ök ezt sírással ügyessen át tudják hidalni

Comments are closed.