Színes Térség

Kakaslövésre hívták az apácaiak az apátfalviakat

Apátfalva egyik testvértelepülésről, az erdélyi Apácából érkeztek fiatalok és felnőttek egy pályázat jóvoltából a faluba. A Brassó megyeiek megismerkedtek a Maros-parti településsel, de Makóval és Szegeddel is.

Gajáta Fanni – Apátfalva

Egy pályázatnak köszönhetően a Brassó megyei Apácából érkeztek fiatalok és felnőttek Apátfalvára, hogy a helyiekkel megismerkedjenek. Apátfalva és Apáca között több, mint 20 éves a testvértelepülési kapcsolat

– Idén a Guzsalyos Találkozó itt, Apátfalván rendezik meg, amelyre mi is jövünk és bemutatjuk a népszokásainkat – mondta Bölöni László, Apáca polgármestere. – A Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt. a “Testvér települési együttműködés pályázati felhívás a segítségével vagyunk itt, de ennek a jóvoltából látogatnak el hozzánk az apátfalviak hozzánk április vége felé. Ekkor egész Romániában a “kakaslövés” van. Úgy terveztük a polgármesterrel és alpolgármester asszonnyal, hogy megnézik ezt a programot nálunk.

Az apácaiak négy napot töltöttek el a Maros-parti községben. Apátfalván ellátogattak a Langó-házba, ahol megismerkedtek a helyi népszokásokkal, régi tárgyakat, használati eszközöket. Ezt követően az Apátfalvi Ifjúsági Klub tagjaival találkoztak egy ismerkedős délutánon.

Az AIK kisfilmjét is megnézték a fiatalok.

Makón a József Attila Városi Múzeumban tárlatvezetésen vettek részt a fiatalok, majd a fürdőbe is eljutottak. A szombati busójárással és az apátfalvi hagyományokkal is megismerkedhettek az apácaiak.

A négynapos programot szegedi mozizással és vásárlással töltötték. Nemcsak az apácaiak, hanem a vendéglátók is jól érezték magukat és kellően ki is fáradtak. A pályázatnak köszönhetően Nagypéntekre utaznak ki az apátfalviak Erdélybe, ahol a hagyományos kakaslövésen is részt vesznek. László Réka és Bölöni Anikó elárulta, a helyi színjátszókör és tánctársulat is készül programokkal a testvértelepülésről érkezőknek.