Hírek Makó

150 ezerrel segítik a Kaposvári József családját

Az Angyalsóhaj Alapítvány 100 ezer, míg Farkas Éva Erzsébet a saját fizetéséből 50 ezer forinttal segíti meg a napokban elhunyt Kaposvári József, a sztárok makói cipésze családját – jelentette be a mai testületi ülés elején Makó polgármestere. A testület elfogadta a 3,5 milliárdos városi költségvetést.

Korom András – Makó

A decemberi testületi ülés óta elhunyt Nacsa Imre sportoló, sportvezetőre, Mendei Árpád tanárra, a város két nemrégiben elhunyt díszpolgárra és Kaposvári Józsefre, a sztárok makói cipészére emlékezett a testületi ülés elején Makó polgármestere.

– Minden kisipari cselekedete Makó városát erősítette, az idei Hagymafesztiválra pedig az ország legnagyobb cipője elkészítésével készült – mondta Kaposvári Józsefről Farkas Éva Erzsébet. Bejelentette, hogy az Angyalsóhaj Alapítvány kuratóriuma tegnap úgy döntött, hogy 100 ezer forint támogatást ad az elhunyt cipész családjának, saját fizetéséből pedig 50 ezer forinttal járul hozzá az adományhoz. A képviselők 1 perces néma felállással emlékeztek az elhunytak előtt. A polgármester arra kérte a makói roma nemzetiségi önkormányzat képviselőit támogassák, akár egy alapítvány létrehozásával Kaposvári József családját.

A napirend előtti hozzászólásokat kezdő Czirbus Gábor alpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a 70, illetve a 65 év felettiek közül azoknak is igényelniük kell a hulladékszállítási kedvezményt, akik társasházban élnek. Akik közülük kaptak szemétszámlát, azoknak nem kell azt befizetniük, illetve ha már megtették, visszakapják a pénzüket. Közölte: idén tavasszal 9000 szelektív hulladékgyűjtő edényzetet osztanak ki, de komposztáló edényeket is lehet majd igényelni.

Weszelyné Végsheő Henriett (Fidesz-KDNP) hozzászólásában elmondta, hogy az ingyenes bárányhimlő elleni védőoltást, amelyet idén is biztosít az önkormányzat, tavaly a 360 makói közül csak 120 gyerek vette igénybe. Hozzátette, a többi valószínűleg átesett a betegségen. Elmondta , hogy 19 taggal megalakult a városi színjátszó kör, Makói Teátrum néven, a makói származású Varga Norbert, a szegedi egyetemi színpad vezetője irányításával. Farkas Éva Erzsébet ehhez hozzátette: a tavalyi Páger-díjkor merült fel az igény a makói színjátszás újjáélesztésre. A kör legidősebb tagja pedig 85 esztendős.

Toldi János (Fidesz-KDNP) a nemrégiben konferenciával zárult makói ifjúsági konzultációról szólva elmondta: a makói fiatalok háromnegyede ugyan jól érzi magát Makón, de a fiatalok fele elmenne a városból – ez a felmérés eredménye.

Török Miklós (DK) hozzászólásában elmondta: nem tudja, hogy a FIGYI, vagy a Velnök diákönkormányzat vezetői kaptak-e meghívást az ifjúsági konferenciára, mert ő nem. Úgy vélte, a FIGYI helyisége alkalmas lenne a személyes találkozások lebonyolítására. Ő is megpróbálta kitölteni az online kérdőívet, de a program – életkora miatt – ezt nem engedte. Javasolta, hogy a város keresse meg azokat, akik a múltban is foglalkoztak az ifjúsággal és ezért kitüntetést is kaptak.

Farkas Éva Erzsébet viszontválaszában megköszönte, hogy Török Miklós kimondta: szerette volna befolyásolni az eredményt. – Szeretném, ha kitörölné a szótárából, hogy a fiatalokat mi bármilyen ódon, politikai csőlátással szeretnénk befolyásolni. A konzultáció célja az volt, hogy a fiatalok mondják el, mit szeretnének, mi hiányzik ahhoz, hogy minél többen itt maradjanak, vagy térjenek vissza a városba. Nem szeretnénk megmondani a fiataloknak mit csináljanak, támogatást akarunk nyújtani azokhoz, amit ők szeretnének – reagált a városvezető a képviselő szavaira.

Fotó: Gajáta Fanni

Kádár József (Fidesz-KDNP) képviselő felhívta Török Miklós figyelmét, hogy a FIGYI klubot az egyik makói párt vezetője irányítja, így azt nem lehet pártatlannak mondani.

Zeitler Ádám (Jobbik) szerint nagyon jó kezdeményezés a konzultáció, a felmérés és az ösztöndíj program a fiataloknak. Elmondta: a külföldre költöző fiatalok jó része nem kalandvágy, hanem a kilátástalanság miatt megy el Magyarországról és nem akar ide visszaköltözni.

Török Miklós viszontválaszában közölte: nem befolyásolni akarta a közvéleménykutatást, hanem a kíváncsiság vezérelte. Szerinte a FIGYI-nél kellene létrehozni az ifjúsági konzultációs irodát, fölösleges a Csipkesori irodára költeni. Hozzátette: valóban a Demokratikus Koalíció választókerületi elnöke vezeti a FIGYI egyesületet, de amikor az ifjúsági egyesület megalakult, még nem létezett a DK. Elmondta: Mucsi Tamás korábban városi ifjúsági kitüntetést kapott, s a MA-TÉR egyesület elnöke (Nagy Dániel) sem politikai múlt nélküli.

Toldi János (Fidesz-KDNP) felhívta Török Miklós figyelmét arra, hogy a FIGYI működését tavaly pénzzel támogatta a város. A könyvtár befejeződött bontásával kapcsolatba pedig azt mondta, hogy a kivitelező cég, mely a porterhelést a bontási terület folyamatos locsolásával mérsékelte, fele annyiért vállalta a bontást, mint a többi ajánlatot tevő.

Farkas Éva Erzsébet elmondta: a könyvtárbontásra második legkedvezőbb 9 millióval volt több, mint a győztes cégé (ez 9 millióért vállalta a munkát), míg a legmagasabb ajánlat 70 millió volt.

Kovács Sándor (Fidesz-KDNP) javasolta, hogy a Csanád vezér térre kerüljön az országzászló, melyet május 30-án fel is avatnának. Farkas Éva Erzsébet elmondta, több helyszínt is megvizsgáltak, a Csanád vezér teret a főépítész javasolta, az önkormányzat erre a városi költségvetésben 10 milliót különített el.

A költségvetéssel kapcsolatos hosszas vita során kétszer is felszólaló Sánta Sándor (Fidesz-KDNP) képviselő előbb azt mondta, hogy költeni kell Honvéd városrész felzárkóztatására. Farkas Éva Erzsébet polgármester erre reagálva közölte, hogy nem csupán fejlesztési, hanem társadalmi felzárkóztatásra is szükség van a városrészben, s ezekhez a kormány 1 milliárddal járul hozzá. Az őszi járda- és útépítési program is érinti majd ezt  városrészt. Sánta Sándor második felszólalásában már azt mondta, nem érti miért titkolóznak a honvédi rehabilitáció kapcsán, még ő sem tudja, hogy áll az ügy és erről Lázár János tegnap esti fórumán sem esett szó. Farkas Éva Erzsébet erre visszautasította képviselőtársa a titkolózással kapcsolatos felvetését, felidézte hogy éppen vele együtt járták végig a városrészt. És szó sincs arról, hogy elmaradnak a honvédi rehabilitáció. Sánta Sándor ekkor kiment a teremből.

A testület – hosszas vita után 10 igen, 1 nem és 0 tartózkodással fogadta el a város idei 3,5 milliárdos idei költségvetését.