Az Országgyűlés törvénymódosítása miatt 2018 végéig az összes vízi létesítményeket, vagyis a kiskertekben található kutakat is engedélyeztetni kell. A makói bigecsekben több olyan kert van, ahol ilyen fúrt kutak találhatóak. Zeitler Ádám települési képviselő a tulajdonosoknak szeretne segítséget nyújtani.

Gajáta Fanni – Makó

A Maros-parti és az Ószegedi utcai kiskertekben több engedély nélküli kutat is fúrtak egykor. Az Országgyűlés törvénymódosításának köszönhetően ezeket az “illegális” fúrt kutakat 2018 végéig bírságmentesen lehet engedélyeztetni. Ebben szeretne segítséget nyújtani Zeitler Ádám települési képviselő.

– Az engedély megszerzését ahhoz köti a jogszabály, hogy az adott település jegyzőéhez kell fordulni, s egy úgynevezett fennmaradási engedélyt kell kérni ezekhez a kutakhoz – mondta a képviselő. Az engedély megszerzésének négy kritériuma van. –  Olyan kutaknak kell lenniük,  amelyek háztartási igényeket elégítenek ki, maximálisan évi ötszáz köbméteres vízigénybevétellel, kizárólag talajvízkészlet vagy parti szűrésű vízkészlet felhasználásával és magánszemélyek üzemeltetnek. Az ingatlan, amelyen a kút elhelyezkedik, nem érinthet vízbázis védelmi területet. Ha valamelyik kritérium nem teljesül, akkor az engedélyezés a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok hatáskörébe tartozik.

A képviselő egy tájékoztatót és engedélyezési nyomtatványt nyújtott át a tulajdonosoknak. Ha ezeket kitöltve visszajuttatják hozzá, akkor a polgármesteri hivatalban leadja azokat, de ezt a kúttulajdonosok maguk is megtehetik. Kiemelte, fontos megjegyezni, hogy a hivatal hiánypótlásként további dokumentumomat is kérhet.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest