Szikszai Zsuzsanna, a József Attila Városi Könyvtár hűlt helyén bukkant egy téglafülkében a bibliotéka “alapkövére”, azaz egy viasszal lezárt, korabeli dokumentumokat rejtő üvegpalackra.

Korom András – Makó

A József Attila Városi Könyvtár épületének alapkövét, 1969. április 4-én az egyik tartó oszlop alapjában helyezték el. Az alapban egy fülkét alakítottak ki, ebbe került bele a körülbelül 30 centiméteres üveg, melybe papírtekercset tettek, majd parafa dugóval és viasszal zártak le. A bontási munkálatok végén hosszas keresgélés után bukkantak rá Szikszai Zsuzsanna könyvtár és múzeumigazgató  az ép palackra, a bontást végzők segítségével.

Az egyik alapban kialakított fülkében leltek a sértetlen palackra.

Az üveg egy tízforintos bankjegyet és egy két oldalas feljegyzést tartalmazott. A városi tanács végrehajtó bizottságának határozata szerint a közművelődés számára emelt intézmény megyei, járási és városi összefogással épült, sok társadalmi munkával. A feljegyzés végén olvasható, hogy, mekkora Makó területe hányan laknak a városban és kik voltak a település akkori vezetői és ki tervezte az épületet.

Papír tízest is rejtett az utókornak szánt üzenet.

De felsorolják, hogy az 1969-ben hány forintba kerültek a különféle alapvető élelmiszerek. Kiderül 1 kiló sóért 2 forint 30 fillért, a 1 kiló zsírért 20 forintot, 1 kiló kenyérért 3 forintot, illetve 3 forint 60 fillért, míg 1 kiló cukorét 9,60-at kértek. A könyvtár alapkövében talált dokumentumot a József Attila Városi Múzeum gyűjteményében fogják őrizni. Az új, Makovecz Imre tervei alapján emelt bibliotéka ugyanis új alapkövet kap.

Fotó: makói önkormányzat.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest