Színes Térség

Gyertyát szenteltek a földeáki templomban

Gyertyaszentelő Boldogasszony és Szent Balázs püspök, vértanú ünnepéről emlékeztek meg a hívek a földeáki római katolikus templomban. Olasz Attila lelkipásztor prédikációjában arról beszélt, ne csak jó emberként hagyjuk el a világot, hanem jobb világot hagyjunk hátra.

Báthory Anikó – Földeák

Gyertyaszenteléssel kezdődött a vasárnap délelőtti szentmise a földeáki római katolikus templomban. Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe február másodika, amikor a keresztények megemlékeznek arról, hogy Jézust – negyven nappal születése után – Szűz Mária és Szent József bemutatta a jeruzsálemi templomban. A plébános ilyenkor megszenteli a hívők gyertyáit és körmenetre hívja őket.

Prédikációjában Olasz Attila lelkipásztor Bertold Brechttől idézett: „Ne arra törekedjetek csupán, hogy jobb emberként hagyjátok el a világot, hanem jobb világot hagyjatok hátra”. A plébános elmondta, ennek első feltétele a mi jobbá válásunk, törekednünk kell arra, hogy szentté váljunk. Sók vagyunk, és bele kell szórnunk magunkat a világba, hogy az igazán emberivé és istenivé váljon. A sónak fel kell oldódnia, hogy megízesítse az ételt, a keresztények életében pedig az oldószer a krisztusi jótettekben megnyilatkozó szeretet.

navigate_before
navigate_next

Olasz Attila atya Prohászka püspök szavait is felidézte, miszerint: „Aki a jót szeretetben gyakorolja, az már ezzel jótékonyan hat egész környezetére, olyan mint a napsugár, mely a virágokat a sötét földből kicsalogatja”. Az egymás felé megélt őszinte szeretet már elég ahhoz, hogy tavaszt fakasszon a lelkekben. Isten maga a szeretet, Jézus maga a világosság. Így aki szoros kapcsolatban van vele, annak életére kiárad világossága. Küldetésünkké tette, hogy lépjünk ki a sötétségből, világítsunk másoknak, és így utat mutassunk a világ világosságához: Jézushoz.

A szentmise végén Szent Balázs püspökre emlékeztek a hívek. A legenda szerint a vértanú megmentett egy fiút, akinek szálka akadt a torkán. A lelkipásztor gyertyával áldást adott minden jelenlévőnek, hogy a torokbaj és minden más betegség elkerülje őket.