Galéria Színes Térség

Apátfalvi módra búcsúztatták a telet

Az apátfalvi Kardos István Néptánccsoport és a Hagyományőrző Csoport a község lakóival közösen búcsúztatták el a telet. Mint ahogy már tavaly, idén is elégtek azok a gondok-bajok, amelyeket cetlikre írtak fel az emberek.

Gajáta Fanni – Makó

A Kardos István Néptánccsoport műsorával kezdődött meg a télűzés Apátfalván. A csoport a helyi népszokásokat mutatták be a testvértelepülésről érkezett, apácai fiataloknak és kísérőjüknek. Ezután egy közös táncra invitálták a közönséget.

A Hagyományőrző Csoport is szervesen részt vett a télűzésben. A férfiak hatalmas birkabundába bújtak, s kormot kentek az arcukra – és a lányokra, asszonyokra is. Mint ahogy már megszokhattuk, a hagyományőrzők az Apátfalvára jellegzetes ruhakölteményekben jelentek meg. Langó Imréné Rózsi néni elárulta, mitől is igazán apátfalvi az viseletük.

– Apátfalvának a színe a kék, de a díszítésben a kék árnyalati, a piros és a rózsaszín van jelen. Nagyon sokfajta anyag nincs már mostanában ehhez a ruhákhoz. A fiatalok színesebb ruhákban járnak, az idősebbeknek inkább szolidabbat illik viselni – magyarázta Rózsika. – Régen sok szoknyából állt, ma már csak kettőt teszünk fel. A selyemfejkendőnél fontos, hogy elöl legyen megkötve, illetve van még csujogató kendőnk és gyöngysorunk is.

navigate_before
navigate_next

A télűzésről nem hiányozhatott a kiszebáb égetése sem. Idén is elégtek azok a cetlik, amelyeken a gondok-bajok szerepeltek. A mulatság a Szigetházban folytatódott, ahol szalagos fánkkal és meleg teával várták az ünneplőket.