Színes Térség

Rózsi néni titka az egy kupica pálinka

A 90 éves Tóth Istvánné Bódi Rozáliát köszöntötte az apátfalvi önkormányzat szombaton. Az idős asszony a mai napig süt-főz, illetve kertészkedik is. Rózsi nénit a gyermekei, unokái és dédunokái is felköszöntötték.

Gajáta Fanni – Apátfalva

A 90 éves  Tóth Istvánné Bódi Rozáliát köszöntette születésnapján Szekeres Ferenc polgármester és Bálintné Siprikó Zsuzsanna alpolgármester. Az ünnepelt 1927. február 4-án született Apátfalván. Rózsi néni elmesélte, miután édesapja meghalt, az édesanyja elment szolgálni és emiatt a nagyszülei nevelték fel. Ezt követően Makóra került, ahol Nagy Páléknál volt pesztra.

– Rengeteg társadalmi munkát végeztem, az iskolában a szülői munkaközösség elnöke voltam, a Vöröskeresztnél gazdaságvezető. Egy iskolai gyermeknapra 40 darab képet hímeztünk a férjemmel, de a templomba is készítettem két hímzett terítőt. Bölcsődében is dolgoztam – mesélte Rózsi néni.

Férjével, Tóth Istvánnak már Apátfalván ismerkedtek meg az 1940-es években, majd 1947-ben házasodtak meg. A férfi asztalos volt, azonban Rózsi néninek is segített a varrásban. Két gyermekük született, 1949-ben Manyika és 1952-ben István. Négy unoka és nyolc dédunoka született a családban.

– Ők a mindeneim! Testvérem nem volt, az édesapám másfél éves koromban halt meg, így őt nem is ismertem. Több, mint 20 éve vagyok özvegy is – mondta az ünnepelt. – Unalmasan telnek a napjaim. Amíg tudtam kézimunkázni, nem volt probléma. A kertemben vannak margaréták, Szent Antal liliomok, török szegfűk és nárciszok is, azokat gondozom és még tyúkokat is nevelek.

Unokái elárulták, nagyijuk nagyon finoman főz és süt is. Rózsi néni hozzátette, most is sütött süteményt, azonban már sokkal fárasztóbb. Amikor pedig fia meglátogatja, mindig főz ebédet is. A nagy család főleg ünnepekkor gyűlik össze, de sokszor csak úgy meglátogatja hétköznap és hétvégente is.

– Eláruljam a hosszú élet titkát? Minden reggel egy nyelet pálinkát iszok és semmi mást – árulta el Rózsi néni.

navigate_before
navigate_next

A 90 éves ünnepeltet Szekeres Ferenc polgármester és Bálintné Siprikó Zsuzsanna alpolgármester is felköszöntötte a község nevében. Rózsi néni Orbán Viktor miniszerelnök köszöntőlevelét, egy nagy csokor virágot és ajándékcsomagot kapott.