A mohácsi busók ma délelőtt kiszebáb égetésével elűzték a telet Makóról is.

Albert Barbara – Makó

Nemcsak Mohácson, hanem már Makón is hagyományossá vált a busójárás. Rendkívül sokan érdeklődtek a télűzés iránt. Nagy attrakciónak számítottak a fogatok, lovak, busók ma délelőtt a város utcáin.

– Sajnos tavaly a rossz idő miatt nem tudtunk részt venni a busójáráson. Az 5 éves unokámmal, Dániellel nagyon kíváncsian várjuk. Biztos vagyok benne, hatalmas élmény lesz neki – árulta el Kiss Ferencné.

A felvonulás után a József Attila Múzeumban folytatódtak a programok. A jelmezverseny és a sokác hagyományok bemutatása mellett, a Maros Táncegyüttes növendékei is felléptek, valamint táncot roptak a busókkal. Az eseményről a csörögefánk, a tea és a forralt bor sem hiányzott.

Az egyik busó, Baráth Gábor elmesélte az érdeklődőknek, hogy saját maga készít álarcokat. A maskarák fűzfából faragott, állatvérrel festett birkabőrcsuklyás álarcot viseltek. Az öltözetük főként szőrével kifordított, rövid bundából, szalmával kitömött gatyából állt, melyre színes, gyapjúból kötött cifra harisnyát húztak, lábukon bocskort vagy csizmát viseltek. A rémisztő külsejükön kívül kürtökkel, kereplőkkel ijesztgették Makó lakóit. A telet báb égetésével űzték el.

– Először tekintjük meg a makói busójárást. Gyermekeim, Nándor, Kata és Nóra rendkívül élvezik, nem bántuk meg, hogy eljöttünk az eseményre – mondta Miskolczi József.

Vajda Ferenc két Szegeden élő unokájával, Alexszel és Erikkel érkezett a télűző rendezvényre. A gyerekek nagyon élvezték, máskor is szívesen eljönnek.

A galéria:

 

 

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest