Galéria Színes Térség

Biobomba is készült a pitvarosi disznótoron

Ötödik alkalommal rendeztek disznótorost Pitvaros. A hagyományőrző rendezvényen két 160 kilós jószágot vágtak le, amelyből hurka, kolbász és toros káposzta, illetve hagymás vér is készült. 

Gajáta Fanni – Pitvaros

Hagyományőrző és közösségépítő szerepe is van az ötödik pitvarosi disznótorosnak. Tószegi Gyulától, a művelődési ház vezetőjétől megtudtuk, szombat reggel két, körülbelül 160 kilós jószágot vágtak le és abból készült minden finomság.

– Ahogy ismerem a magyarországi disznóvágások technikáját, mi ugyanúgy csináljuk. Persze többféle módszer létezik: van aki hasán vagy hátán bontja, de van olyan, aki felfüggeszti. Mi úgy dolgozzuk fel, mint régen, de azért nem annyira hajdani technikával, hiszen egykor szalmával pörzsöltek – magyarázta a művelődési ház vezetője. – Nincs jellegzetes pitvarosi disznóvágási technika. Ugyanazokat az ételeket csináljuk, mint az ország többi részében.

Mint ahogy a legtöbb disznóvágáson, Pitvaroson is készült hurka, kolbász, hagymás vér és toros káposzta is. Hodák Györgyné Marika néni csak egyszerűen biobombának hívja ezt az ételt.

– Minden természetes anyag benne van, mint például a fokhagyma, só, bors, köménymag és hagyományos paprika – fogalmazott Marika néni. Hozzátette, hárman készítik a toros káposzta töltelékét, s közel 260 gombócot fognak összegyúrni a 16 kiló húsból. – Tulajdonképpen már előző nap összekevertük a masszát, amely kolbászhúsból készült, ugyanis egykor a nagy disznóvágások alkalmából így készítették a torost. 24 órát állt a töltelék, így összeálltak az ízek.

navigate_before
navigate_next

A disznótoros ezzel nem végződött: a kóstolók és ebéd után szórakoztató műsorokkal folytatódik a program. Lesz télűzés, kolbászevő verseny és sztárfellépő is.