Hírek Makó

A Tinódi utcára költöztetnék a Kálvin utcai rendelőt

A Tinódi utcai volt vízmű székházba tennék át, ám a Kálvin utcai rendelő felújítását már Buzás Péter idejében is erőteljesen szorgalmazó dr. Lóczi Rozália szerint félő, hogy a betegek nem mennének utánuk. Szerinte a mostani rendelőt kellene fokozatosan felújítani. Csakhogy a szakemberek szerint az az épület elavult szerkezeti állapota és süllyedése miatt nem éri meg.

Korom András – Makó

– Olyan romos állapotban van a Kálvin utcai rendelő, hogy 100 millió forintba kerülne a felújítása, ezért inkább új helyszínt keres neki a város – mondta nemrégiben a Szépkorúak Klubja rendezvényén a polgármester. Farkas Éva Erzsébet akkor még nem, de a héten az nyugdíjas klub rendezvényén már meg is nevezte, hogy a Kálvin utcai orvosi rendelőt a Tinódi utca 8. szám alá költöztetik.

Ez a kívülről korszerűnek látszódó, a város tulajdonában lévő épület, nemrégiben még a Makó és Térsége Viziközmű Kft. irodaháza volt, itt lehetett többek közt befizetni a vízdíjat. Az ivóvíz szolgáltatást azonban az Alföldvíz Kft. vette át a térségében (és a Dél-alföldi régió jelentős részében), így az ingatlan korábbi funkciója megszűnt.

Ma délelőtt az orvosok is megszemlélték a város által kiszemelt helyszínt.

Egy korábbi elképzelés szerint az így kiürült székházba költözött volna a makói levéltár. Csakhogy a statikai vizsgálatok során kiderült, hogy az épület nem bírta volna el a levéltárban őrzött, körülbelül 2 kilométernyi iratanyag döbbenetes súlyát. Végül a kormány arra adott 130 milliót, hogy a levéltár a Petőfi parki volt óvoda épületébe költözzék, annak felújítása után.

A város a gyermekorvosok, egy fogorvos, a védőnői szolgálat és a két háziorvosi rendelő Tinódi utcai épületbe költöztetésével két legyet is ütne egy csapásra: megúszná a 100 millió forintos épületfelújítást, és egyben hasznosítja is az üres ingatlant.

Farkas Éva Erzsébet polgármester még szerdán egyeztetett a Kálvin utcai rendelőben dolgozó orvosokkal, majd ma délelőtt – dr. Lóczi Rozália gyermek-háziorvos kérésére – helyszíni bejárást is tartottak a volt vízmű székházban.

.- Mutattak tervrajzokat, meg azt is láttuk, hogy a volt vízmű székház is fel van vizesedve, azaz ott is szigetelni kellene, ahogy a Kálvin utcán is. A város elképzelései szerint az épület földszintjén lennének a gyermek, míg az emeleten a felnőtt rendelések. Ez utóbbival csak az a baj, hogy nem nagyon hiszem, hogy a 70-80 évesek képesek lennék megmászni a lépcsőket, azaz kellene egy lift is. Ez azonban az itt dolgozó orvosok rezsijét növelné – mondta a doktornő, aki szerint a volt vízmű székház ráadásul vagyon messze van a Kálvin utcai rendelőtől. Ezért attól tart, hogy nagyon sok beteg már nem menne el oda, inkább más háziorvost választ majd magának, így csökkenne az új helyen dolgozó orvosok jövedelme is.

.- Már ma jött hozzám a rendelésre 8 olyan szülő, aki közölte, hogy inkább aláírást gyűjtenek, hogy a Kálvin utcai rendelőt újítsák fel, mintsem, hogy 3 gyerekkel úttalan utakon és rossz járdákon oda jöjjenek utánunk a rendelésre. Igaz a város mindent megígért, járdaépítést és javítást és azt is, hogy az udvarban parkoló lenne a betegeknek – tette hozzá.

A doktornő számára még az sem tiszta, hogy mibe kerülne a Vízmű székház orvosi rendelőkké való átalakítása, s vajon nem lenne-e olcsóbb, ha a Kálvin utcai épületet évről évre apránként újítanák fel. És azt sem tartja jó ötletnek, hogy a középiskolások fogászati szűrését végző fogorvosi rendelőt is velük együtt akarják költöztetni.

Fotó: Gajáta Fanni

Egy korábbi nyilvános fórumon elhangzott, hogy műszaki osztály szakemberei felméréséből kiderült, hogy a Kálvin utcai épület csak azon részének kerülne 100 millióba a felújítása, ahol a rendelők és a védőnői szolgálat működik. Az egész épület rekonstrukciója nagyságrendekkel többe kerülne. Ez utóbbit a szakemberek ráadásul azért nem javasolják, mert az elavult szerkezetű épület süllyed is, így a ráfordított felújítási összeget öt éven belül újra rá kellene költeni.