Hírek Makó

Megújul a Hagymaház teteje és homlokzata

A héten kapta meg a város az Emberi Erőforrások Minisztériumától az a támogatási összeget, amelyből a József Attila Városi Könyvtár és a Hagymaház újulhat meg. Péntek délelőtt sajtótájékoztatón mutatták be, mit kell felújítani a Posta utca 2. szám alatt lévő épületen.

Gajáta Fanni – Makó

A makói Hagymaház 1998-ban épült Makovecz Imre tervei alapján az egykori művelődési ház helyén. Az épület az 1991-es energetikai szabványoknak megfelel. Azonban a kivitelezés során , mint kiderült, sok esetben másodosztályú anyagokat építettek be, ezért is szükséges a felújítás. 2007-ben festésen és burkolatjavításon esett át a Hagymaház, azonban energetikai megújulásra nem került sor.

– Most, hogy lehetőségünk van az épület felújítására, csináltunk egy állapotfelmérést, hogy melyek azok a legszükségesebb dolgok, amelyek az állapotmegóvás miatt elengedhetetlenek. Hőtérképes kamerával megtapasztaltuk, hogy a legnagyobb hőkisugárzás, illetve a leggyengébb pontja az épületnek a tetőn gerinc nyomvonalában van – fogalmazott Siket Tibor, a polgármesteri hivatal műszaki vezetője. A továbbiakban hallgassák meg, milyen felújítások történnek a 130 millió forintból.

Czirbus Gábor alpolgármester elmondta, hogy  a kormány és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek, a térség országgyűlési képviselőjének köszönhető az az összeg, amelyből a Hagymaház megújulhat.

– Úgy gondolom, hogy ez az épület megérett arra, hogy felújítsuk. Nagyon fontos, hogy a Makovecz-épületek állagát megőrizzük és megóvjuk. Tavaly a 15 éves sportcsarnok is egy hasonló rekonstrukción esett át, ott is a palatető szerkezet beázása miatt sokat kellett költenünk és sok bosszúságot is okozott – tette hozzá az alpolgármester.

Zsámboki Erika, a Makó Városi Kulturális-Közművelődési Nkft. ügyvezetője elmondta, a felújítás után a fűtési rendszer költségeinek csökkentését várják. A szabadtéri rendezvényeket nem fogja befolyásolni az építkezés, azonban a tetőépítés miatt a mozi várhatóan leállásra kényszerül.

navigate_before
navigate_next