Hírek Makó

A láthatatlan jelentőségére fókuszáltak Makón

Nagy érdeklődés mellett tartott ma előadást a Koronában Papp Miklós görögkatolikus lelkész, morálteológus. A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Morálteológia tanszékének vezetője a családi értékekről beszélt. Az alkalom a makói Egyházak Éve programsorozat nyitórendezvénye volt.

Szabó Anita – Makó

Ebben az esztendőben van 500. évfordulója annak, hogy 1517. október 31-én Luther Márton kiszögezte 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára és ezzel kezdetét vette a reformáció. Erre az eseményre méltó módon emlékezik meg Makó is, ahol minden felekezet lehetőséget kapott, hogy meghívjon egy hozzá köthető előadót.

– Papp Miklóst személyesen is régóta ismerem. Ő úgy tud pap lenni, hogy közben két lábbal áll a földön, nagyon gyakorlatias és jó tanácsokat ad. Minden korosztályt meg tud szólítani és egész életével a keresztény értékrend mellett tanúskodik – mondta Biró István görögkatolikus parókus, aki az „Egyházak éve 2017.” nyitó alkalmát szervezte meg a városban. A Korona földszinti termében zajló, közel egy órás esemény az Értékek a családban – a láthatatlan jelentősége címet viselte.

Papp Miklós morálteológus az értékeket vezércsillagokhoz hasonlította, amelyek vezetik az életünket. – Azért, mert a csillagos égbolt is stabil, demokratikus és ökumenikus – mondta – ugyanígy a család, a barátság, a kulturált élet is állandóan érték marad, és ezek mentén mindig együtt tudunk működni a másikkal, ami csodálatos. Az előadó mondanivalójában kiemelte továbbá a nevelés és az önképzés fontosságát.

A belső világunkkal is törődnünk kell. A legfontosabb a holisztikus szemlélet lenne, amivel sajnos keveset foglalkozunk. Hiába vagyunk nagyon jók részterületeken, ha a saját életünkhöz nem értünk – világított rá. Rámutatott arra is, ebben a folyamatban mennyire lényeges a család, a jó házasságok szerepe. – Fejben is szerelmesnek kell lennünk, amikor társat választunk, és közös értékrendszerünk kell, hogy legyen, amiben együtt tudunk érni az idő múlásával is – foglalta össze.

 

A téma miatt érezte úgy Szekeres Mihályné, hogy részt vesz az előadáson. – Azért jöttem el, mert szerintem óriási jelentősége van az életünkben annak, milyen értékek mentén szervezzük az életünket. A klubban is mindig arra törekszünk, hogy komplex programokat állítsunk össze és tartalmas mondanivalót közvetítsünk egymás felé – avatott be a Megváltozott Munkaképességűek és Nyugdíjasok Közhasznú Egyesülete elnöke.

A reformáció 500. évfordulója alkalmának következő makói programja tavasszal lesz, amelyet a helyi református közösség szervez majd.