Színes Térség

Busókkal űzték a telet Földeákon

Kilenc mohácsi busó vonult végig Földeák főutcáján, hogy elűzzék a telet. A falu lakói kiszebábut is égettek, hogy véget vessenek a télnek.

Báthory Anikó – Földeák

Kifordított bundás, cifra harisnyás busók táncoltak, bolondoztak ma, péntek délután Földeák főterén.- Második alkalommal jönnek a mohácsi busók a községbe – mesélte Farkas Sándorné könyvtáros. – A Kavar a nagyi klub és a könyvtár olvasói több mint 700 fánkot sütöttek, emellett forralt borral és teával kínáltuk a résztvevőket.

A rendezvény egyik érdekessége a Dulinné Kirtyán Mónika óvónő által készített kiszebábu volt, amit máglyán égettek el a földeákiak a helyi tűzoltó egyesület tagjaival.

navigate_before
navigate_next

A hagyomány eredetét Mohácson a törökűzés legendájával is magyarázzák. Eszerint az őslakos sokácok ijesztő álarcokba öltözve keltek át a Dunán, és maguk által készített zajkeltő eszközökkel űzték el a törököket. Régen a tülkölő, kereplő és kolompot rázó busók célja az volt, hogy házról-házra járva kifejezzék jókívánságaikat, elvégezzék varázslataikat és részesüljenek étel-ital adományokban. A népszokás megjelenéséről a 18. századból vannak a legkorábbi adatok.

A busók a földeáki gyerekek kedvencei voltak, hol elfutottak a bocskoros álarcosok elől, hol táncoltak, játszottak velük.