Makó Színes

3 milliárdos támogatási szerződéseket írt alá a polgármester

3 milliárd 390 millió forint összegű támogatási szerződéseket írt ma alá Farkas Éva Erzsébet polgármester. Ezeket az Emberi Erőforrások Minisztériuma a József Attila Városi Könyvtár bontása, építése és környezetének rehabilitációja, valamint a Hagymaház felújítás és kapcsolódó beruházások érdekében küldött. A szerződések aláírása után kapja meg a város az összeget. A címlapon a könyvtár bontása.

MH-Makó

Az egyik szerződés a József Attila Városi Könyvtár és környezete 2 milliárd 660 milliós rehabilitációjával kapcsolatos. Mint már sokszor megírtuk: a Makovecz Imre tervezta bibliotéka három szintjén 79 ezer kötetes felnőtt és 15 ezer kötetes gyermekkönyvtár, továbbá kutatóhelyiség és számítógépes terem lesz. Megújulnak a környező utcák is megújulnak, új burkolatot kap – többek között – a Deák Ferenc, a Rudnay Gyula utca és a Pulitzer sétány és a Csanád vezér tér egy része is.

A második szerződés szerint a Hagymaház felújítására és kapcsolódó beruházásokra , azaz a Páger Mozi és Rendezvényház rekonstrukciójára összesen 730 millió forintot biztosít a kormány. Ebből az összegből újítják fel a Hagymaház Makovecz Imre által megálmodott természetes palaborítású tetőzetét és tatarozzák a homlokzatát összesen 130 millió forintból. A közbeszerzési eljárás lefolytatása után indulhat majd a kivitelezés. A Páger-kultusz jegyében pedig megújulhat a volt Páger mozi épülete. A helyi védelem alatt álló épületrész teljes felújítást igényel. A makói moziba járó közönség régi vágya, hogy a kor követelményeinek megfelelő minőségű vizuális és akusztikai élményt nyújtani tudó filmszínház szolgálja ki a lakosságot. A régi mozi és a központi konyha a felújítás után rendezvényházként, új közösségi térként funkcionál majd.