Vasárnap délután Eszenyi Enikő vehette át a Páger Antal-színészdíjat a hagymaházi ünnepségen.  A tizenhatodik díjazott személyes élményeiről, a színházi életről, élményeire és egy színház vezetéséről is mesélt az átadó utáni beszélgetésen Varga Mártával és Réz Andrással. Kiderült, ez már a második Páger gyűrűje, az elsőt magától Téni bácsitól kapta.

Gajáta Fanni – Makó

Páger Antal, Téni bácsi szülőházának megkoszorúzásával kezdődött ma délután a Páger Antal Színészdíj átadási ünnepsége. A koszorúzáson részt vett Farkas Éva Erzsébet polgármester és családja, a képviselő-testület tagjai, Páger Antal unokái – Gyarmathy Krisztina, Gyarmathy Bea és Gyarmathy Antal –, a kuratórium tagjai, illetve maga a díjazott is. Nemcsak az önkormányzat. a család és a kuratórium tagjai, hanem Eszenyi Enikő is koszorút helyezett el az emléktáblánál.

Ezt követően a Hagymaházban folytatódott az ünnepség, ahol a Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, színházi rendező, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja és a Vígszínház igazgatója tizenhatodikként átvehette a Páger Antal-díjat, azaz a Páger-gyűrűt. Farkas Éva Erzsébet polgármester ünnepi köszöntőjében kiemelte, az összefogásnak köszönhető, hogy ez a magas rangú, szakmai díj, országos elismerés létrejöhetett.

Eszenyi Enikőtől megtudtuk, a kitüntetést hordani fogja, illetve mostantól két gyűrű tulajdonosa: Téni bácsi is kapott egykor egy hasonlót a Vígszínházban.

– Rendkívül örültem, éppen azért, mert Téni bácsit személyesen is ismerhettem. Nagyon-nagyon szerettem és tiszteltem, jó volt a közelében lenni. Sokat tanultam tőle – fogalmazott a színésznő. – A Vígszínházban, Bertolt Brecht: Jó embert keresünk című darabjában Sen Te / Sui Ta-t játszom. Amikor Siu Ta-t játszom, akkor Téni bácsinak egy gesztusát használom, ami csak rá volt jellemző. Valahogy összeért ez a történet, hogy megkaphattam ezt a díjat.

Hallgassák meg Eszenyi Enikőt!

A Páger Antal-színészdíj legújabb tulajdonosa a Tangó című előadásban játszott együtt a makói színészóriással a főiskolát követően. A díjátadót követő beszélgetésből kiderült, Téni bácsinak volt egy fotelja a Pesti Színházban, ahol a térdén ülve az előadások előtt rengeteget beszélgettek. Ezeket a pillanatokat rendkívülinek tartja a mai napig.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest